Разберете кои са 8 навика на емоционално силните хора

щастие

1. Те не се отдават на самосъжаление

Можем да наречем емоционално силни хората, които са достатъчно зрели, за да реагират адекватно, ако нещо се обърка. Когато срещнат трудност, те не изпадат в паника, не се отдават на „нищоправене”, докато се вайкат, не се поддават на тягостни мисли – не, те се мобилизират и действат. Емоционално силните хора се учат от грешките си, а лошите ситуации, в които изпадат, са повод, да калят характера си и да станат по-силни от преди. Те нямат време за самосъжаление. Научват си урока и продължават напред.

2. Не драматизират

О, драма! Емоционално силните хора не придават излишна важност на каквото и да било. Факт е, че стрес има навсякъде около нас: в работа, в училище, в къщи, дори сред приятелите ни. Ако решим да се отдадем на първичните емоции, да изпитваме гняв и яд, да се потопим надълбоко във всяка една ситуация, премисляйки всяка дума, действие и решение, сякаш е най-важното нещо на света, изведнъж започваме да се чувстваме в безизходица. Отчайваме се и се предаваме. Емоционално силните хора умело избягват този поток на мисли и действия – имат ли проблем намират решение, а ако за момента такова няма – просто не занимават главите си с това. Те не се интересуват от клюки, не злословят, не се ангажират с крайни позиции по теми, които не ги засягат – знаят, че нищо от това няма да ги направи щастливи, а само ще ги натовари.

3. Вещите не ги правят щастливи 

Те просто не са част от консуматроското общество. Научени сме, че по пътя на щастието ни водят банкноти и материални придобивки, търсим финансова стабилност на всяка цена и когато я постигнем, виждаме, че всъщност не можем да си купим нито любов, нито здраве, нито сигурност. Емоционално силните хора знаят, че 50-инчов телевизор, последна мода маркови дрехи или пък лъскава кола няма да ги направят щастливи в дългосрочен план. Щастието им идва отвътре и не е обвързано с притежанието на някакви си вещи. Всъщност те знаят, че прекалено многото материални придобивки, тежат и ангажират повече, отколкото носят някаква полза.

4. Радват се на успехите на другите

Емоционално силните хора разбират, че те ще са добре, когато и другите са добре. Когато видят как другите се изкачват по стълбицата на успеха не завиждат, а се радват с тях и за тях. Съзнават, че успехът им е заслужен, защото е постигнат с много труд. Уважават ги за това и самите те се мотивират да постигнат повече. Ако се случи да се разминат със страхотна работа или пък желано повишение, не се отчайват, а се амбицират да станат по-добри и да си заслужат мястото.

5. Знаят, че нищо не е лесно

Емоционално силните хора знаят, че нищо не е лесно и не идва даром. И това е добре. Кой иска всичко да му се получава без грам усилия? Лесният начин не ни развива като личности, не ни дава ценен опит – а това е, което те искат най-много – да трупат знания и да израстват, преодолявайки трудностите.

6. Изразът „Не мога” не съществува в речника им

Емоционално силните хора не се предават, не се отказват, не се примиряват. Те могат всичко, те не са „по думите“, а по действията – опитват, грешат и пак опитват. Тяхната решителност и активност дава резултат – винаги намират начин да постигнат целите си.

7. Те не се привързват и установяват

Работа, приятели или пък любовни отношения – емоционално силните хора не могат да бъдат обвързани с никое от тях, ако самите те не го желаят истински. Ако не харесват работата си, намират си нова. Ако не се разбират с половинката си, продължават сами, вместо да се вкопчват в изчерпани или зловредни отношения. Те искат най-доброто за себе си и го търсят на всяка цена.

Morkadis

8. Те не се страхуват от промяната

Емоционално силните хора са отворени за промяната, дори я приветстват. Както вече казахме, те избягват да се привързват към хора, вещи и места, за това не изпитват страх от новото и непознатото, а виждат там нова възможност за развитие и успех. Могат да взимат решения, касаещи остатъка от живота им. Боравят умело с възможностите, които им предлага живота, съзнавайки, че единственият начин нещата да потръгнат към по-добро, е възможно най-леко да приемат всякакви превратности на съдбата и да пренастроят „компютъра” си така, че да извлекат максимална полза за себе си, дори когато събитията са извън техния контрол.

инфо: dama.bg

Вижте още: 

ОТКАЧЕНИТЕ НАВИЦИ НА УСПЕЛИТЕ ХОРА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.