Сертификат за COVID-19: Има ли непряка дискриминация?

Въвеждането на сертификат за
пътуване, който да удостоверява, че нямаме COVID-19 и имаме ваксина, е класически случай на непряка дискриминация. Това смята д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Той посочи, че ситуацията може да се обобщи така: Ваксината ще ви освободи. И добави, че именно за това става дума в крайна сметка.

Пред БТВ д-р Кацаров бе категоричен, че идеята за сертификат, лансирана от Европейския съвет не е медицинско издържана.

„ЕС трябва да се засрами за това, което прави. Данните за здравословното състояние са изключително чувствителни, които стават достояние на всички. За коронавирус може, ами за морбили или детски паралич защо не може“, запита той.

Специалистът обърна внимание и на това, че големият проблем е, че въвеждането на сертификата за пътуване дерогира договорът за Европейския съюз за свободното движение.

Доц. Румен Драганов, директор на Института по оценки и анализи на туризма, също коментира темата. Той запита как ще се процедира с ваксинираните в трети страни. Отбеляза, че за българския туризъм са важни руските посетители.

Драганов посочи, че сертификатът има хоризонт от началото на лятото. Българският туризъм ще се съгласи с него, за да бъде конкурентно способни, защото Гърция вече е подкрепила идеята.

източник: novini.bg

Вижте още:

Срещу Израел е подаден иск в Международния наказателен съд за принудителни ваксинации

Още починали от тромбоза след ваксинация с AstraZeneca в Норвегия

Защо множество държави в света спряха ваксинацията с AstraZeneca?

Поредица от инциденти с ваксината на „АстраЗенека“, поставят безопасността ѝ под въпрос

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.