Странни случаи на смърт от времето на Тюдорите

чума

Висок скок и бекон са сред необичайните причини за смърт, пише Smithsonian.

В Тюдорова Англия смъртта е идвала по много начини. Войните постоянно взимали животи. Болестите настигали слаби и възрастни. Опасности по време на бременността заплашвали живота на майки и деца. И на всичкото отгоре постоянно се случвали инциденти.

Екип от историците от университета Оксфорд във Обединеното кралство се опитват да разберат какви злополуки са се случвали през XVI век в Англия. Те анализират сведения от следователи и свидетели от онова време, за да придобият по-добра представа за това, какъв е бил животът по онова време и да сравнят тогавашните рискове с тези, които хората срещат днес.

Дотук работата им се отплатила с няколко интересни случая: младо момиче, вероятно братовчедка на Шекспир, чиято смърт може би е вдъхновила сцената със удавянето на Офелия (Хамлет). Всъщност половината от смъртоносните инциденти по онова време са били от удавяне. Трудовите опасности пък се различавали на регионално ниво. Но изследването показва, че е имало и много по-странни начини, по които хората умирали. Ето някои от тях:

 Скачане с прът (висок скок)

Днес го познаваме като спорт. Тогава е било метод за прескачане на потоци или езерца. На 25 декември 1521 работникът Робърт Бакър поел по краткия маршрут на път за къщата на църковния ректор. Този път включвал прескачане на малко езеро с помощта на прът. За нещастие прътът се счупил на две и Бакър паднал в езерото и се удавил. Подобен случай имало и през 1540 година.

Бекон

Болнавата вдовица Елизабет Браун работела като слугиня в имението на Хю Талмидж в Хънтингтън. На 12 февруари 1543, докато се топлела до печката, тя станала жертва на шокиращ инцидент. Четири големи парчета бекон, които били провиснати в комина над печката, паднали  върху нея. Четири дни по-късно тя починала от нараняванията.

Тоалетната

Между 8 и 9 сутринта на 2 юни 1523 пекарят от Кеймбридж Джордж Дънкан отишъл във външната тоалетна на задния си двор. Вероятно интоксикиран, Дънкан паднал в дупката. Отвратителната миризма го задушила. (Този инцидент не е уникален за XVI век. През 2014 двама загинали, опитвайки се да извадят телефон от преносима тоалетна.)

Състезание с коне

По това време този спорт набирал популярност, но пистите не били идеални. На 6 януари 1540 двама ездачи – Хенри Хедлам и Брайън Нютон – се състезавали на писта близо до Лондон. Заради високата скорост конят на Нютон се блъснал чело в един бряст. Удряйки главата си в един клон, Нютон паднал и си счупил врата. Починал на следващия ден. Конните надбягвания представлявали опасност дори и за наблюдателите. През 1534 Джейн Джонис гледала състезание и един кон я прегазил. Тя имала наранявания по тялото и краката и починала четири дни по-късно.

Часовници

Часовниците били нещо голямо през XVI век – буквално и преносно. Въпреки че производството на часовници процъфтявало, самите часовници били доста едри през този период. Първите механични часовници били направени от метал. Един ден през 1513 година работникът Джон Таунсенд държал железен часовников механизъм, който му се изплъзнал от ръцете и паднал върху главата на 5-годишния Уилям Брет. Детето починало на следващия ден.

Morkadis

Торти

Един много странен обичай – неделята преди Великден децата трябвало да се качват на покрива на местната църква и да хвърлят тортички по наблюдателите долу. На 28 март 1507 година две момчета не били сред хвърлящите. Вместо това те били в тълпата. И докато тортичките летели от върха на църквата, някои замерил двете момчета с камъни и ги убил.

Отрова за мишки

През XVI век борбата с плъховете обичайно се водила с помощта на арсенов триоксид (мишеморка). За нещастие отровата изглеждала като безопасна пудра за Барбара Гилбърт от Лейчестър. Мислейки си, че взема брашно, тя смесила отровата с мляко, за да направи вечеря за семейството си. Когато опитала сместа, се отровила. Това не е единственият случай на отравяне с арсенов триоксид. През 1599 година Маргарет Мореланд станала през нощта, за да обслужи болния си съпруг. Вместо да му донесе бира, тя му дала буркан със смес от вода и арсенов триоксид.

Елен

Не се закачайте с мъжки елени по време на любовния сезон. На 18 октомври 1535 година Робърт Уайфал местел насечени дърва от малка горичка, когато го нападнал елен. Уайфал претърпял много наранявания, включително прободни рани и счупвания и загинал на място.

Прозорци

На 22 март 1599 година мъж на име Джон Нортън искал да нахрани ястреба си. Той смятал да отстреля гълъб и да го сервира на ястреба. Вместо да излезе навън, Нортън избрал да стреля от прозореца на спалнята си (явно и преди е правил така). Поставяйки оръжието си на перваза, го заредил и започнал да сменя някаква част от приклада. В онези времена рамките на прозорците били закачени за жици и една такава жица се оплела в пружината на оръжието, изстрелвайки куршума наобратно. Нортън загинал на място.

Днес имаме много механизми и правила за безопасност, за да избягваме подобни инциденти, или поне някои от тях.

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

АЛБУМЪТ НА МЪРТВЕЦА (галерия)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.