Какво казват социопатите, психопатите и нарцисистите, за да те вкарат в капана

манипулация

Ако се научиш да разпознаваш тайния език на манипулаторите, за тях става много по-трудно да се възползват от теб.

Ако някога си се сблъсквал със социопат, психопат, нарцисист или друг девиантен тип, вероятно се чудиш как е възможно да се оставиш да те хванат, изиграят, използват или измамят.

Психопати и социопати използват най-разнообразни техники и своеобразен „таен език“, за да манипулират своите жертви. Те се стремят да объркат, разочароват и дезориентират жертвите си, така че да придобият сила над тях.

Те са експерти в манипулацията и притежават набор от трикове, които са предназначени да им донесат надмощие над техните жертви.

Ето някои от нещата, които те казват:

СОЦИОПАТИ

„Реагираш прекомерно“

Това е най-честият отговор, който манипулаторът дава, така че да върне фокуса обратно върху жертвата и да отклони вниманието от проблемната ситуация и от себе си. Психопат или социопат ще използва тази фраза често, защото кара жертвата да мисли, че няма за какво да се тревожи, докато всъщност обратното е истина.

„Само се шегувах“

Това е особено гадно, защото веднага разпуска чувствата на другия. Те се считат за невалидни, разговорът е затворен, а ти оставаш с усещането, че си като деликатна снежинка. Ако това се превърне в редовно поведение, трябва да се тревожиш, че следващата стъпка може да включва агресия срещу теб.

„Не ставай смешен/смешна“

Това отново е тактика за разпускане, която цели да неглижира чувствата на другия и да покаже, че нейните или неговите мисли и чувства не се броят във връзката. Нормалното партньорство включва две равнопоставени страни, които комуникират добре и взимат предвид чувствата на другата страна, независимо дали са смешни, наивни и т.н. Ако някой ти повтаря, че си смешен или смешна през цялото време, може би е време да си тръгваш.

ПСИХОПАТИ

„Прекалено много мислиш“

Morkadis

Психопатите обикновено правят различни неща в стремежа си да те накарат да мислиш, че полудяваш. Така че, когато започнеш да задаваш въпроси, типичната им реакция е демонстрация на скука. Това е техният начин да те изключат. Те те карат да се съмняваш в собствения си здрав разум с различни действия, но в момента, в който започнеш да търсиш отговори, те те изключват.

„Много мразя драмите“

Това е абсолютно безценно, защото психопатите обичат да създават драми – те всъщност за това живеят. Те са серийни лъжци, манипулатори и мошеници, освен това винаги са жертвата в техните многобройни драми.

„Ти не ме разбираш правилно“

Психопатите целенасочено ще казват неща, за които знаят, че не са верни, но когато реагираш, ще ти кажат, че не са казвали такова нещо. Това е познато като „ефекта на газовата лампа“ и има за цел да те накара да се съмняваш в здравия си разум. Психопатът ще продължава да го прави, докато решиш, че полудяваш, което естествено е и тяхното намерение.

НАРЦИСИСТИ

„Никога досега не съм се чувствал по този начин“

Нарцисистите често карат своята жертва да мисли, че се намира в някаква невероятна връзка, така че казват неща от рода на „ти си прекрасна“, „никога досега не съм обичал някого така“, но това са само лъжи. Нарцисистът иска жертвата му да повярва, че това е екстра – специална връзка, но само защото изисква абсолютно внимание и отдаване от другия човек в бъдеще.

„Ставаш параноична/параноичен“

Нарцисистите често казват неща, които са отражение на собствената им несигурност и вътрешни тревоги, така че като кажат нещо от сорта на „ставаш параноична“ или „ти искаш контрол на всяка цена“, това което всъщност казват е, че тъкмо те са такива.

„Не съм имал такъв проблем с някой друг“

За да маскират своята несигурност, нарцисистите често обръщат нещата така, че да изкарат, че проблемът е в техния партньор, а не в тях. Целта е да бъде отслабено чувството на самоувереност на другия, докато не падне изцяло в ръцете на нарцисиста.

Добрата новина е, че независимо дали си имаме работа с психопат, социопат или нарцисист, ние всички притежаваме собствени защитни механизми, които са нашата интуиция и нашето усещане за добро. Ако нещо постянно не е както чувстваш, че би трябвало да бъде, довери се на собствената си преценка, не на това, което някой друг постоянно ти повтаря.

Ако сте попадали в такава ситуация, спеделете опита си – това може да помогне на някого.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Пет наистина болни хора, озовали се на свобода

От нежното цвете до психопата: Трагедията на нарциса

Ако наблюдавате тези 4 признака у вашия партньор, той е емоционален психопат

Нарцис или интроверт: Кога странностите трябва да се лекуват

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.