Топ 5 на най-необичайните и редки заболявания

лекар

Учените съставиха списък с най-необичайните и редки болести, за чието съществуване мнозина дори не подозират. Те могат да ви се сторят фантастични, но истината е, че ги има и от тях страдат изключително малко хора.

Синдром Алиса в страната на чудесата

Той е свързан с възприемането на размера на обкръжаващите ни предмети. Хората, които страдат от този синдром, периодично започват да виждат предметите или някои части от тялото си по-малки или по-големи отколкото са в действителност. Лекарите все още не могат да обяснят от какво е предизвикана подобна реакция – дали от тумор в мозъка, епилепсия, или от някакъв вирус.

24-годишна британка със синдрома на Алиса разказва, че първите й пристъпи се появили още на 5-годишна възраст. Жената разказва, че в такива моменти чувствала, че стаята се смалява, а самата тя става по-голяма. Сега подобни пристъпи получава веднъж годишно.

Алергия към водата

Подобно нещо се наблюдава изключително рядко, но все пак е факт. Хората, страдащи от подобен синдром, изпитват силен сърбеж в горната част на тялото, когато попаднат във водата.  За тях е препоръчително да не се къпят във водоеми, да не се разхождат под дъжда, дори и да не плачат.

Специалистите не могат да дадат точен отговор на въпроса защо това се случва.  Съществуват само различни теории, една от които е, че алергията се дължи на своеобразен отговор на имунната система към веществата, разтворени във водата.

Синдром на ходещия труп

Това е психично разстройство, при което човек има чувството, че някои части от тялото му липсват или че дори е мъртъв. В резултат на това болният може да не яде, да ходи на непрекъснато на гробище, да спре да се поддържа и т.н.

Например 53-годишна филипинка твърди, че непрекъснато усещала мирис на гнило и дори помолила да я приемат в моргата. Човек на име Греъм пък смятал, че след неуспешен опит за самоубийство, който извършил, мозъкът му спрял да функционира. „Просто чувствах, че нямам главен мозък”, разказва той. Благодарение на медиците състоянието му вече се подобрява.

Синдром на каменния човек

Това е рядка генетична болест, предизвикана от мутиране на гена ACVR1. При нея мускулната и съединителната тъкан след увреждане стават твърди като кост. Постепенно се оформят като втори скелет, което предизвиква неподвижност.

Болестта се среща при един на 2 милиона души. Например 23-годишна жена преди 9 години получила травма на шията, която довела до вкостеняване на гърба. Така от 19-годишна е прикована към инвалидния стол и за съжаление болестта й само прогресира.

Синдром на чуждата ръка

Morkadis

Тези, които страдат от този недъг, не могат да контролират крайниците си и те действат непроизволно, но целенасочено.  Това могат да бъдат доста опасни действия, които човек не може да контролира по никакъв начин.

През 1998 година 81-годишна жена съобщила, че собствената й ръка опитала да я удуши.

Специалистите са изяснили, че заболяването може да бъде предизвикано от увреждане на определени участъци от мозъка, Алцхаймер или от тумор в главата.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.