Фобиите: какво трябва да знаем за тях

Фобията не е просто силен страх. Тя е ирационален страх. Може човек да се спуска със ски по най-стръмни склонове, но да изпада в паника, ако се качи на десетия етаж на офис сграда. Възрастните, страдащи от фобии, осъзнават, че страховете им са ирационални, но често дори само мисълта да се изправят пред тях може да ги доведе до пристъп на паника, пише obekti.bg

Специфичните фобии засягат повече от 1 на 10 души. Никой не знае какво ги причинява, макар да изглежда, че се предават в семейството и засягат жените малко по-често, отколкото мъжете.

Обикновено те се появяват в зряла възраст или в юношеството. Започват внезапно и са по-трайни от детските фобии. Само около 20 процента от фобиите при възрастните изчезват от само себе си.

Когао децата имат специфични фобии – например страх от животни – тези страхове обикновено изчезват с времето, макар че може да продължат и в зряла възраст. Никой не знае защо при някои хора са по-трайни, отколкото при други.

Когато обектът на фобията е лесен за избягване, хората обикновено не чувстват нужда от лечение. Възможно е обаче да вземат важни лични или кариерни решения, за да избегнат онова, което ги плаши.

Когато фобиите прречат на човек да живее пълноценно живота си, лечението може да помогне. Обикновено то е съчетание от когнитивно-поведенческа терапия и експозионна терапия, в която пациентът постепенно привиква с нещото, от което се страхува.

Например, ако човек страда от арахнофобия – или страх от паяци – в началото на терапията той трябва да се научи да гледа паяк на снимка, без да изпитва ужас. След това – истински паяк през стъкло, след това без защитна преграда, докато не стигне до момента, в който може да се приближи до паяка и да го докосне, без да се бои. При три четвърти от пациентите този тип лечение е успешно. Релаксацията и дихателните упражнения помагат за намаляване на симптомите на тревожност.

До момента няма лекарства, за които е доказано, че лекуват фобии, но понякога лекарите предписват определени медикаменти за намаляване на симптомите в ситауции, които могат да отключат фобията.

източник: obekti.bg

Вижте още:

8 знака, че страдате от номофобия

Все повече хора страдат от черофобия – страх от щастието

Една малко позната фобия: апейрофобия – страх от вечността

7 отличителни черти на силно чувствителните хора

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.