Шестметрови чайки владеели небесата на Антарктида в миналото

птеродактил

Екип от аржентински учени откриха в началото на годината фосилизирани останки от гигантски праисторически птици, които имат най-големия размах на крилата, регистриран някога.

Експертите смятат, че птицата е зъбатият прародител на съвременните чайки. Древното същество е имало забележителен шестметров размах на крилете и по всичко личи, че е било забележителна, но страховита гледка във времената, когато е живяло.

Фосилите са намерени на остров Сиймор в Антарктида, като учените са идентифицирали, че птицата е принадлежала към семейство Pelagornithid или протоптиците, имащи зъби в човките си.

Пернатите от това семейство владеели небесата на Антарктида и Южна Америка преди 50 милиона години. Когато крилата им били напълно разперени, те достигали 6.4 метра. От техните наследници днес най-голям размах на крилете има албатросът със забележителните три метра.

Учените са изключително радостни от находката си, защото подобни фосили са изключително рядко срещани. Поради състава на костите на тези древни птици те рядко биват така добре запазени. Това е втората птица от семейство Pelagornithid, която е открита на Антарктида.

Преди 50 милиона години, когато тя е живяла, промени в климата направила ледения континент истински рай с изобилие от храна. Първоначалните изследвания на костите показали, че птицата в изправено положение имала височина от забележителните 2.50 метра. Въпреки завидните си размери тя тежала едва 60 килограма поради състава на костите си.

Учените смятат, че птицата е била всеядна. В менюто ѝ влизали разнообразни храни, като се започне от водорасли, мине се през мекотели и се стигне до малки акули и древните прародители на тюлените.

Останки на птици от семейство Pelagornithid са откривани по цял свят, но само на ледения континент те имали такива нечувани размери. По другите места откритите фосили имали размах на крилете не повече от 4 метра. Учените все още не могат да разберат каква е била причината за раждането на такива гиганти само в тази част на света.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.