Шофирането повече от 2 часа на ден намалява интелигентността

шофиране

Шофирането повече от 2 часа на ден устойчиво намалява интелигентността, сочи ново проучване.

Учени, прослдяващи ефекта на уседналия начин на живот върху мозъка, открили, че IQ-то намалявало прогресивно при хора на средна възраст, които ежедневно изминавали дълги разстояния с кола.

„Знаем, че шофирането в продължение на повече от 2-3 часа на ден вреди на сърцето. Това проучване обаче разкри, че дългото шофиране се отразява зле и на мозъка, тъй като вероятно през тези часове съзнанието ви е по-малко активно“, заявява Кишан Бакраниа, епидемиолог от Университета в Лейчестър.

Проучването обхванало над 500 000 британци на възраст между 37 и 73 години в продължение на 5 години, които правели периодично тестове за интелигентност и памет.

93 000 души шофирали над 2-3 часа на ден. Те имали по-ниски нива на интелигентност от самото начало, но при тях низходящата прогресия се запазила през годините, и то с растящи темпове, в сравнение с хората, които шофирали малко, или изобщо не сядали зад волана.

Подобен резултат бил измерен и по отношение на гледането на телевизия над 3 часа дневно. Хората, които го правели, били по-нискоинтелигентни в началото и IQ-то им продължило да пада бързо в течение на експеримента.

Резултатите обаче също така показали, че мозъчните функции се подобряват чрез използването на компютър – за работа или игри.

„Когнитивните умения бяха подобрени при хора, ползващи компютър до 2-3 часа на ден. Когато гледате телевизия, мозъкът ви е по-малко активен, отколкото когато ползвате компютър“, допълва Бакраниа.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.