Връзката между творчеството и алкохола не е случайна

вино

Изменените състояния на съзнанието, плод на наркотично или алкохолно опиянение, на по-дълго безсъние или далечно пътуване (всичко, което променя обичайния ни поглед към света) подобряват творческото мислене. Така твърдят редица хора на изкуството от столетия наред. Може да е само оправдание, но науката е все по-склонна да го приеме.

Едно от проведените в последните години проучвания изучава ефектите на умереното алкохолно опиянение върху човешката креативност. За измерване на творческите способности учените използвали широко разпространения в САЩ „Тест за далечни асоциации„, създаден от Марта Медник през 1962 г.  Всяка задача от теста включва три думи, между които трябва да се намери връзка. Например: игра, кредит, упътване. Връзката между тях е думата „карта”. Тестът се използва за оценяване на творческото мислене, защото задачите не могат да се решат по чисто логически път.

В изследването участват 80 мъже, умерени консуматори на алкохол, със сходни резултати от поредица проведени тестове. Разделени са на две групи – експериментална и контролна, всяка от по 40 човека. Едно денонощие преди теста участниците не приемат алкохол, а четири часа преди това се въздържат и от храна и кофеин.

След това мъжете от експерименталната група получават балансирана според теглото си закуска и такова количество алкохол (водка с боровинков сок), при което след един час алкохолната концентрация в кръвта на всеки да бъде 0.75 промила – малко под максималната допустима за шофиране в Щатите. Тогава участниците решават теста.

Резултатите на леко пийналите доброволци се оказват с около 30% по-високи от тези на контролната група. При това те решавали задачите по-интуитивно от напълно трезвите участници: по-често споделяли, че отговорите са им дошли наум изневиделица, а не след целенасочено мислене.

Известно е, че алкохолът нарушава концентрацията. Авторите обаче предполагат, че тъкмо това има положителен ефект при  справянето с „творчески” задачи. Предишни изследвания са демонстрирали, че хора с нарушен контрол на вниманието също са по-добри в тестовете за креативно мислене.

Изследванията повдигат въпроса дали лекарствата, използвани за подобряване на вниманието и концентрацията, не оказват противоположен ефект върху творческите способности.

Каквато и да е връзката между опиянението и изкуството, авторите, цитирани от сп. TIME, предупреждават: „Изследвахме какво се случва, когато хората са леко пийнали – не когато са пияни до крайност. От резултатите ни не може да се вади заключението, че препиването би имало същия ефект.”

Чаша вино или две понякога са от полза. Все пак – от значение е кой ги пие.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.