15 прости правила, които някой ден могат да ти спасят живота

%d0%bf%d0%be%d0%b6%d0%b0%d1%80

Ние всички сме запознати с основните правила за безопасност, които трябва да спазваме всеки ден, за да оцелеем – като започнем от правилното пресичане на улицата и стигнем до списък с алергиите ни, който винаги да носим със себе си.

Понякога обаче се стига до неочаквани ситуация, в които една секунда колебание може да се окаже фатална. Вижте 15 прости правила, които някой ден могат да спасят живота ни:

Забравете за мобилния телефон, докато пресичате

Консултантите по безопасност на движението смятат, че ходенето и гледането на мобилния телефон са прекалено голямо предизвикателство за човешкия мозък.

Това може да доведе до ситуация, в която оставате глухи и слепи за заобикалящата ви среда и всички възможни опасности, които ви дебнат – като например да не видите автомобила с висока скорост, който се приближава към пешеходната пътека.

Премахнете слепите петна при шофиране чрез правилно регулиране и добавяне на допълнителни огледала на автомобила

Регулирайте страничните огледала на автомобила си по такъв начин, че да сте в състояние да видите всички негови страни. Това прегрупиране ще ви помогне да премахнете всякакви слепи петна в страничните зони.

Разположете огледалото за обратно виждане така, че винаги да бъдете в състояние да видите автомобил, който се движи зад вас. За да се гарантира ефективността на огледалото при коригирането му, направете го директно от мястото на водача.

Уверете се, че разполагате с подходящите дрехи за студено време

Този съвет може да ви струва маловажен, но е факт, че и в днешния век все още хора умират от пневмония.

Не забравяйте, че мократа кожа отделя топлина много по-бързо, отколкото сухата, така че е важно да я запазите такава толкова дълго, колкото е възможно.

Уверете се, че телесната ви температура не пада твърде бързо, като носите вълнени дрехи – тази материя е много добра в усвояването на влага.

Памукът и другите тъкани са слаби абсорбатори на влага – носенето на дрехи, изработени от такива материали, ще ви накара да зъзнете.

Не надувайте спасителната си жилетка, преди да излезете от самолета

Morkadis

Това е особено важно в случай на кацане във вода. Както всеки експерт по безопасност на въздушното движение ще ви кажа, ако надуете спасителната си жилетка при бързо потапяне на самолета във вода, това ще ви накара да изплувате до тавана на кабината и няма да можете да се движите без чужда помощ.

Най-правилното нещо, което можете да направите, е да си поемете дълбоко въздух и да изплувате от самолета, без да изпускате жилетката от ръцете си. След като сте в безопасност във водата, трябва да дръпнете връвта за надуване.

Предотвратете опасността от задавяне, като се научите да правите хватката на Хаймлих

Медиците съветват всеки един от нас да може да прилага хватката на Хаймлих. Тя може да се окаже от съществено значение, ако трябва да спасите в себе си или друг човек от задушаване.

Просто следвайте тази последователност от действия:

Поставете юмрук точно над пъпа. Обхванете юмрука плътно с другата си ръка и го преместете нагоре, като прилагате силен натиск върху гръдния кош. Повторете, като осъществявате бързи тласъци нагоре и навътре, докато не изпадне обектът, блокирал дихателните пътища.

Ако нито едно от посочените по-горе действия няма ефект, придвижете човека до най-близкия фиксиран хоризонтален обект, например маса, стол или парапет, и натиснете корема му точно над пъпа в ръба, за да се произведете натиск бързо. Повтаряйте, докато има ефект.

Винаги носете със себе си противоалергични лекарства

Човек никога не знае кога тялото му може да прояви алергична реакция, дори и до момента да не е имал никакви подобни проблеми.

Уверете се, че винаги носите със себе си противоалергични лекарства, защото това може да се окаже от решаващо значение. Още повече, ако планирате дълго пътуване, излет в планината или къмпингуване.

Не забравяйте, че издръжливостта на тялото ви най-често се определя от Правилото на трите

Както сочат резултатите от многобройни изследвания, средно хората могат да живеят 3 минути без въздух, 3 часа без подслон в екстремни климатични условия, 3 дни без вода и 3 седмици без храна – вече знаете Правилото на трите.

В случай че растително масло подпали газовия котлон

Пожарникарите предупреждават да не се използва вода, когато се опитвате да гасите подпалване на мазнини или масло на газов котлон.

Водните частици веднага ще се окажат на дъното на тигана и ще започнат да се изпаряват, което ще направи пламъците още по-силни. Правилното действие е да се покрие горящият тиган с нещо, тъй като това ще отреже притока на кислород към огъня.

Не вадете нож или друг остър предмет от рана

Медицинските експерти казват, че при никакви обстоятелства не трябва да отстранявате нож или друг остър предмет, забит в тялото.

Докато ножът остава в раната, предотвратява кървене – възможно най-опасното последствие от пробожданията. Какво трябва да направите – опитайте се да намалите кървенето, докато чакате медицинска помощ.

Бъдете особено внимателни през първите три минути след излитане и последните осем минути преди кацане, когато пътувате със самолет

Според специалистите, 80% от самолетните катастрофи се случват по време на тези конкретни периоди от време. Най-добрият начин е да сте бдителни и да се съсредоточите върху запаметяването на всички необходими действия по време на извънредна ситуация.

При пожар се опитайте да стоите колкото е възможно по-близо до земята

Експертите отбелязват, че най-голямата заплаха по време на пожар идва от погълнатия дим, а не от изгарянията. За да се избегне вдишването на отровните изпарения, опитайте да стоите възможно най-ниско до пода.

Ако изведнъж се почувствате зле на публично място, потърсете помощ само от един човек

Трябва да помолите само един човек за помощ – заради добре документирания психологически феномен, известен като дифузия на отговорност.

По-просто казано – имате много по-добри шансове до получите помощ от един конкретен човек, отколкото от цяла тълпа от хора.

Винаги си носете фенерче

Личните експерти по безопасност препоръчват тази проста джаджа като ефективно оръжие в случай на преследване или внезапна засада.

Ако забележите подозрителен на вид човек, който се готви да ви атакува, светнете с мощно фенерче директно в лицето му. Вашият противник ще бъде временно дезориентиран, което ще ви позволи да избягате.

Запомнете основните правила на поведение в случай на пожар

Твърде често, когато се сблъскаме с криза, ние сме склонни да замръзнем и да не правим нищо, за да се спасим.

Ето защо специалистите по оцеляване съветват винаги да проверявате сградата, в която сте отседнали, за авариен изход. И то преди да се случи каквато и да било авария.

Винаги носете документи, които могат да потвърдят самоличността ви и да предоставят необходимата медицинска информация

Уверете се, че винаги носите документи за самоличност. Те трябва да включват и медицинска информация (като например вашата кръвна група, алергии и т.н.).

По този начин, ако се случи нещо неочаквано, дори напълно непознат ще бъде в състояние да ви предложи бърза и ефективна помощ. Да не забравяме: пригответе и списък с лични контакти, както и телефонни номера на хора, които трябва да бъдат предупредени в случай на извънредна ситуация.

инфо: profit.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.