Мащабно проучване ще разкрие древни тайни на маите

маите

„El Castillo“, известен още като „Пирамидата Кукулкан“, е пирамида, която се издига на 30 метра над руините от Чичен Ица.

Чичен Ица е археологически обект, древен град, представлявал политически, културен и религиозен център, приписван на цивилизацията на маите преди идването на Христофор Колумб, който се намира в северната част на полуостров Юкатан, Мексико.

Археолози и приключенци от целия свят проучват руините вече повече от век, но много от техните тайни остават неразкрити.

Маите вярвали, че всичко произлиза от подземния свят и следите, които са оставили след себе си, дават ясна индикация, че са правели всичко по силите си, за да умилостивяват боговете и да им се молят.

Има ли наистина воден лабиринт под голямата пирамида,

както твърдят местни легенди? Има ли тайни стаи в сърцето на историческия обект, както предполагат археолозите?

В търсене на отговор на тези въпроси и още много други екип от изследователи от различни научни сфери съвместно с инженери провеждат първото по-обширно проучване на древния град на маите за последните 50 години.

Нова технология ще спомогне проучването на екипа,

без да навреди на откритите до момента руини от предишни експедиции.

Това е нещо, което до момента не е опитвано, но ние сме уверени, че ще ни помогне да разберем обекта по начин, който не е бил възможен преди. С тази информация ще можем окончателно да разберем дали местните легенди за подземен свят са верни“, разказва Гилермо де Анда, подводен археолог към мексиканския Национален институт по антропология, пред „Нешънъл Джиографик“.

Необходимите технологии за проекта включват

специално модифициран георадар, с който да се гледа зад стени в търсене на скрити стаи и коридори, както и прикрепен към лодка сонар, който да локализира подводни входове към пещери и тунели. Екипът ще използва още лидари, дронове, топлинни сензори и още много друга специално пригодена за проекта техника.

Накрая учените ще могат да комбинират информацията, получена от всички инструменти, и да създадат милиметрична скала, по която да се направи 3D суперкарта на цялото селище под и над земята.

Вече има нови открития,

Morkadis

въпреки че за целия проект са нужни поне няколко години. С помощта на сонар екипът вече е открил нови пещери, в една от които има статуетка с женски форми. Георадарите от друга страна са засекли доста аномалии зад стените и подовете на пирамидата.

Въпреки това на учените тепърва им предстоят по-големи открития и набирането на много информация, която ще им бъде нужна за създаването на детайлна 3D карта.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

Древни контакти? Календарът на маите прилича на древнокитайския

Тайни гробници на маите разкриват артефакти от мистериозните Змийски царе

Тройната пирамида на маите

Колко ли загадки на маите крият мексиканските джунгли?

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.