Откриха непознати за науката същества на дъното на Тихия океан

Проучването още веднъж доказва, че морската екосистема играе изключително важна роля в утилизацията на въглерода

На дъното на Тихия океан учените са открили непознати за науката същества, които могат да абсорбират въглерод в огромни количества.

Те нямат проблеми с улавянето на въглероден диоксид, който е в изобилие в атмосферата на нашата планета. Проучване показва, че повечето представители на този съвсем нов вид се намират в близост до полюсите на Земята, съобщава Gizmodo.

Откритите организми играят изключително важна роля в океанския въглероден цикъл. Струва си да се отбележи, че газовете от атмосферата достигат дъното на океаните, където могат да останат в продължение на милиони години.

Планктонът и някои други видове са способни да абсорбират въглероден диоксид само в горните слоеве и след това да го пренасят в телата си до океанското дъно. Това се случва, след като планктонът умре и започне постепенно да потъва на дъното.

Екип от експерти от различни страни установи в ново проучване, че на голяма дълбочина има организми, които могат да съхраняват въглерода, който идва директно от атмосферата на планетата.

Колумбан дьо Варгас от Националния център за научни изследвания във Франция заяви, че за първи път се сблъскват с такива същества, които играят толкова важна роля.

Освен това допълнително е проведен анализ на седименти от различни части на океанското дъно и ДНК, която се съдържа в тях. Учените успяват да установят, че около две или три от формите на живот, които присъстват в ДНК, всъщност са неизвестни организми.

Също така е открит планктон, който е способен да съхранява въглерод. Този процес е най-активен в непосредствена близост до полюсите на планетата.

Експертите отбелязват, че океанът е в състояние да абсорбира около 40% от въглеродния диоксид, произведен от човечеството.

Проучването още веднъж доказва, че морската екосистема играе изключително важна роля в утилизацията на въглерода. Ето защо трябва да се положат колкото се може повече усилия, за да се научи повече за морските обитатели.

източник: blitz.bg

Вижте още:

Учени заснеха за първи път стъклен октопод в естествената му среда (видео) 

Човечеството не познава 2/3 от морските организми

10 странни същества, открити в Марианската падина

10 морски легенди, завладяващи съзнанието

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.