Учени заснеха за първи път стъклен октопод в естествената му среда (видео)

Нуждаете ли се от напомняне, че световният океан е пълен с необичайни божии творения? Не ви е нужно нищо повече от това да видите стъкления октопод…

Стъкленият октопод (Vitreledonella richardi) е много рядко срещан представител на главоногите, обитаващ тропическите и субтропичните води по целия свят. Видът получава името си заради прозрачното си тяло – можете да видите вътрешностите му – зрителния нерв, очите и храносмилателния тракт. Тези октоподи се срещат предимно в афотичната зона, където не достига слънчев лъч, на около 3000 фута. Те живеят до 2-5 години.

Стъкленият октопод обитова дълбоки, трудно достъпни места, така че учените знаят за него твърде малко подробности. Досега имаше само две наблюдения на няколко екземпляра, извадени от коремите на изялите ги хищници.

Благодарение на приключилата неотдавна експедиция, сега вече има нови кадри отблизо на стъклен октопод в естествената му среда. Невероятното божие творение е докоментирано от морски биолози от Института по океанология „Шмид“ по време на 34-дневна експедиция в отдалечения архипелаг на островите Финикс.

Учените заснели и кадри с китови акули, които си крадат храна една от друга, документирали дълбоководни коралови хищници и събрали проби, които биха могли да им помогнат да разберат адаптивния имунитет.

„Наблюдението на тези дълбоководни общности промени начина, по който мислим за това как организмите живеят и си взаимодействат в потайните дълбини на океана и как се развива разнообразието на живота в недрата на океана“, каза д-р Тим Шанк, биолог от океанографската институция Woods Hole.

източник: spisanie8.bg

Вижте още:

10 странни същества, открити в Марианската падина

Дълбоководен октопод мъти яйца рекордните 4.5 години

Извънземни ли са октоподите? Изследване предполага, че яйцата им са дошли с комета

10-те най-отровни животни в света

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.