10 вида нетрадиционна медицина

Алтернативната медицина се явява заместник на традиционното медикаментозно лечение. Тя бива много видове, а специалистите обикновено се профилират в един или няколко от типовете.

Комбинирането на различните видове алтернативна терапия може да повиши ефективността ѝ – например лечение с билки, съчетано с акупунктура, масаж и други. Представяме ви 10 от най-популярните видове нетрадиционна медицина.

10. Рефлексология

2

Рефлексологията е масажна терапия, при която се притискат определени точки на краката, ръцете или ушите, които отговарят на различни вътрешни органи в тялото ни. Прилагането на рефлексология води до подобряване на циркулацията на кръвта и общото здравословно състояние. Увеличава се притока на кръв към краката, бъбреците, червата и мозъка. Това от своя страна би могло да повлияе благотворно на редица заболявания като диабет и високо кръвно, стрес, мигрена, артрит. Затова милиони хора се възползват от тази практика, в опит да облекчат здравословното си състояние.

9. Рейки

рейки

Peйĸи e японска cиcтeмa зa лeчeниe чpeз пoлaгaнe нa pъцe върху човешкото тяло c цeл дa ce oблeĸчи бoлĸaтa. Практикуващите рейки вярват, че чрез тази техника прехвърлят „универсална жизнена енергия“ (наричана рейки) под формата на естествената енергия „Ци”. Отдаването на рейки става чрез дланите, което ѝ позволява да се ползва и за самолечение. Според практикуващите рейки трансферирането ѝ към пациент повишава неговото благополучие. Освен в Япония тази практика е изключително популярна в САЩ и Европа.

8. Хипнотерапия

3

Хипнотерапията е психотерапия, при която се прилага хипноза. Тази практика може да ви избави от вредни навици, негативни емоции, фобии, болки, дори някои заболявания.

7. Ароматерапия

арома

Едни от най-приятните методи на алтернативно лечение. Практиката използва естествените аромати на растенията за облекчение или лечение на различни болестни състояния. Натуралните масла могат да се извличат от различни части на растенията като цветове, листа, корени, стъбла, кора. Мнозина обаче смятат, че този метод не е достатъчно ефективен.

6. Хомеопатия

Morkadis

хомеопат

Хомеопатията представлява метод на лечение на природна основа. За основоположник на хомеопатията като метод на лечение се смята немският токсиколог и химик Самюел Ханеман. Той установил , че веществата , които в измерими дози могат да причинят болест, в безкрайно малки дози могат да излекуват болест, протичаща с подобни симптоми. Оттук идва и името хомеопатия (homeos- подобен и patos – болест).

5. Остеопатия

4

Остеопатията е начин за откриване, лечение и профилактика на здравословни проблеми чрез преместване, разтягане и масажиране на мускулите на лицето, гърба, областта на шията, ръцете, кракатa и ставите. Практиката е смятана за изключително ефективна за лечение на болка в кръста. Основана от американския лекар Андрю Тейлър Стил в края на XIX век, остеопатията съчетава всички аспекти на традиционната медицина със своите основни принципи за важността на телесната структура и доминирането на здравето над болестта.

4. Аюрведа

5

Това е древна индийска система за природна и холистична медицина. В превод от санскрит Аюрведа означава “наука за живота”. Аюрведа отдава голямо значение на начина на живот – хранителни навици и ежедневие. Също така дава насоки за това как да съобразим начина си на живот според смяната на сезоните. Аюрведичните добавки пък се счита, че спомагат за успокояването на ума, облекчаване на стреса, подобряване на паметта и подсилване на имунната система.

3. Акупунктура

акупунктура

Акупунктура (от латински: acus, „игла“ и punctura „убождане“) е техника, при която на строго определени части на тялото се поставят акупунктурни игли. Поставянето на иглите е бързо и безболезнено. Често след това се появява чувството за комфорт и релаксация. Привържениците на този вид процедури твърдят, че те възстановяват здравето и общото състояние на човек. Тази техника най-често се асоциира с традиционната китайска медицина.

2. Балнеотерапия

6

Балнеотерапията ползва силата на водата, за да възстановява и ревитализира тялото като подобрява циркулацията и засилването на имунната система.

Позната и като спа терапия, балнеотерапията включва къпането в термални и минерални води. Хидростатичните сили на водата успокояват болката навсякъде по тялото като отнемат напрежението и стреса от засегнатата част на тялото. Ефектът от балнеотерапията носи със себе си и подобрение на ставните движения.

1. Фитотерапия

билки

Фитотерапията представлява лечение с билки. Наименованието произлиза от съчетаването на думите „phyto” – растителен и „therapy” – лечение.

Растенията и лекарствата на растителна основа печелят с добрата си поносимост и липсата на сериозни странични ефекти, като в същото време те са високо ефективни, особено що се отнася до хроничните заболявания. Терапията с растения може да бъде много силна и в стимулирането на имунната защита.

инфо: 10te.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.