10 капсули на времето, съхранили изненадващо интересни вещи

Капсулата на времето – своеобразно писмо за бъдещето, послание, поставено в специален контейнер и запечатано за поколенията.

Знаете ли, че през 1939 година в Ню Йорк е поставена капсула на времето, която трябва да бъде отворена след 5000 години, т.е. през 6939-та година! В Космоса пък досега има изстреляни 4 капсули на времето – две на космическия апарат Пионер и две на Вояджър. Предназначени са за контакт с евентуални извънземни цивилизации.

Днес ще ви разкрием историите на 10 капсули на времето и невероятните предмети, откривани в тях – от 70-годишно парче торта, до бижута и цял апартамент, ще се убедите, че границите на човешкото въображение са безгранични.

10. Мишката на Стив Джобс

6

През 1983 г. американският предприемач Стив Джобс участва в Международната конференция по дизайн в Аспен, Колорадо. В края на събитието участниците направили капсула на времето, в която сложили най-различни неща – от кубчето на Рубик, до 6 бутилки бира. Стив Джобс прибавил личната си мишка за компютър. Дълги години капсулата на времето се смятала за изгубена, но през 2014 година изненадващо била открита. А мишката с кабел на Стив Джобс била в пълна изправност.

9. Оръжие за поколенията

През 2014 година американският шериф Рик Беслер запечатал капсула на времето, която трябва да бъде отворена през 2064 година. В нея той сложил електрошокова палка, която трябва да даде представа на бъдещите поколения какво е било въоръжението на американските органи на реда. Критиците намират този избор за твърде странен предвид факта, че именно неговото полицейско управление нееднократно е обвинявано в злоупотреби с електрошокови палки.

8. Шевролет

7

Собственикът на мебелен магазин Харолд Дейвисън много искал да покаже как са живели хората в САЩ през 1975 г. Той изкопал огромен изкоп на моравата на един от магазините си в Небраска и изградил над него огромна, 45-тонна арка. Там събрал колекция от какви ли не неща – дрехи според тогавашната мода, както и цял-целеничък, напълно работещ Шевролет. Отварянето на капсулата е насрочено за 2025 г. Интересно каква ли ще е цената на Шевролета дотогава?

7. Парче торта

8

През 2013 година, по време на ремонтни дейности на погребален дом „Ниагарски водопад“ в САЩ, случайно била открита зазидана капсула на времето. В нея освен много вестници и документи от 1948 година имало и парче бисквитена торта, вероятно забравено случайно там. Десертът бил част от менюто при откриването на сградата преди 7 десетилетия. Какъв ли е вкусът ми сега?

6. Мрачни поздрави от психиатрията

Morkadis

През 2015 година в изоставена психиатрична болница в Индиана, САЩ, работниците случайно открили капсула на времето. В нея намерили видеофилми, записани от лекарите през далечната 1958 година. На записите медиците възлагат големи надежди на електрошоковата терапия и споделят своите мисли за ползите от лечението на различни видове психози чрез изкуствен инсулинов шок. Разбира се, трудно е да обвиняваме в безчовечност лекарите от онези времена, но честно казано, подобни поздрави определено не предизвикват позитивни асоциации.

5. Най-старото писмо в бутилка

През 2015 година, докато се разхождала по германския бряг на Северно море пенсионерката Мариане Уинклър открила стара бутилка, изхвърлена на брега. В нея имало писмо от 1906 година, написано от британския морски биолог Джордж Паркър Бидър. В периода 1904-1906 година той пуснал в морето над 1 200 подобни бутилки с обещание за награда от 1 шилинг за човека, който я открие. Повече от век по-късно Мариане предала бутилката в английската морска биологична асоциация и какво мислите се случило? – получила своята награда от 1 шилинг.

4. Мексикански накити и рубини

Къща в луксозния квартал Бел Еър в Лос Анджелис съхранила не само капсула на времето, но се оказала и истинска кутия за бижута. По време на ремонт на сградата, построена през 1926 година, работниците открили под мивката скривалище пълно с антични бижута от Мексико. Докато чистели комина на къщата пък се натъкнали на кутия със стара покана за парти и три красиви рубина.

3. Балсамираните „братя“ Питър Пан

2

През 2010 година американска домакиня открила в мазето на дома си стар сандък, в който имало книги за приключенията на Питър Пан, членска карта за фен клуб на приказката и много тематични сувенири. Най-шокиращата находка обаче била… балсамираните тела на две бебета. Върху тях имало парче вестник с инициал „Дж. М. Бери“, който подозрително съвпада с името на автора на популярната приказка Джеймс Матю Бари. Последвалият ДНК анализ не установил връзка между писателя и труповете, а мистерията на „мъртвите братя на Питър Пан“ остава неразгадана и до днес.

2. Апартамент, недокоснат от Втората световна

3

Наемателката на този апартамент – френска актриса, бяга от Париж в началото на Втората световна война и така и не се връща. Тайно от роднините си обаче продължила да плаща наема му до края на живота си. Едва след смъртта ѝ през 2010 година, луксозният апартамент, пълен с елегантни мебели и произведения на изкуството, отваря врати за посетители за първи път от 1939 година. Експерти описват всички вещи в апартамента, сред които лични вещи като четки за коса и писма, но и доста любопитни предмети – препариран щраус и кукла Мики Маус.

1. 31 любовни писма

писма

През 2011 година младо канадско семейство се мести в нова къща. Започват ремонт, при който откриват зазидани в стената 31 любовни писма. Те се оказват на войник, който ги писал по време на участието си в Първата световна война. Всички те били адресирани до момичето, което той обичал. Същото това момиче станало негова съпруга, когато войникът се върнал от фронта. През 1920 година авторът на писмата започнал строителството на семейната им къща, а като доказателство за вечната им искрена любов – зазидал писмата в стената. В момента любовните послания се съхраняват в Университета в Далхаузи, Канада. Не е ли това една от най-красивите любовни истории, която сте чували?

инфо: 10te.bg

Вижте още:

Невероятни истории за хора, които намират отдавна изгубени вещи

Мумифициран католически епископ разкри тъмна тайна: човешки ембрион скрит под краката му

11 мистерии около емблематични забележителности и произведения на изкуството

Изгубените руски съкровища, които се търсят до днес

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.