10 китайски обичаи, които са странни за чужденците

китай

Всяка страна има своя култура и уникални обичаи, които е добре да имаме предвид. Ако сме наясно със социалния етикет на дадена страна, преди да я посетим, можем да си спестим някои шокиращи преживявания, пише Business Insider.

В Китай може да ви се стори странно, че оригването се смята за комплимент към готвача или, че може да ви откажат подаръка няколко пъти, преди да го приемат.

Ето няколко традиции, които е добре да познавате, преди да пътивате за Китай.

1. Пръчиците за хранене никога не се поставят изправени в купичката с ориз

Никога не оставяйте пръчиците прави в купичката, когато се храните. Това напомня ритуала, в който се принасят дарове за мъртвите. Също така, не дръжте клечките в ръцете си, докато жестикулирате.

2. Оригването се приема като знак за благодарност

В Китай оригването се приема като знак, че яденето ви е харесало и се смята за комплимент към готвача, затова не се изненадвайте, ако се случи по време на вечеря навън.

3. Чаят се долива постоянно

Домакините винаги следят чашите на гостите да не останат празни, а когато ги допълнят, гостът тупва леко по масата като израз на благодарност.

4. Подаръкът трябва да се откаже няколко пъти, преди да се приеме

Не се обиждайте, ако поднасяте подарък и откажат да го приемат – в Китай е традиция да отказваш подаръците, преди да ги приемеш. Понякога етикетът повелява дори да откажеш три пъти, макар че не винаги се спазва.

Като цяло се очаква да ви откажат учтиво в началото, дори да се радват на подаръка, и да го приемат след известно настояване от ваша страна.

5. Да сочиш с пръст може да се сметне за грубо

В някои райони около Тибет, Цзючжайгоу и места с тибетски жители, соченето с пръст може да се приеме като груб жест.

Morkadis

Вместо да използвате пръстите си, за да посочите даден човек или предмет, приетият жест е да посочите с цялата си длан, изпъната напред.

6. Нормално е да плюеш шумно на публично място

Да плюеш на публично място изобщо не е изненадващо. Правени са опити да се ограничи тази практика, но не се смята за просташко да плюеш, докато ходиш по улицата или в присъствието на други хора. Понякога се случва дори в градския транспорт или в затворени помещения.

7. Полицията може да използва гъски вместо кучета

На места като китайската провинция Синцзян, органите на реда използват опитомени гъски вместо кучета. Според китайските власти те имат силно зрение, силни са и могат да проявяват агресия, поради което се използват вместо кучета пазачи.

8. Комплиментите не трябва да се приемат с благодарност

Макар да изглежда странно да откажеш комплимент, в Китай традицията е комплиментите да се отхвърлят. Ако приемеш комплимент от самото начало, това е признак за прекомерна суетност.

9. Бакшишът може да се сметне за обида

На много места бакшишът е нещо обичайно, но в Китай се приема за излишно и може да се сметне за неучтиво. Бакшишите са нещо обичайно само при туристически обиколки или в хотелите.

10. Маските на плажа са нещо обичайно

Бледият тен в продължение на векове е бил предпочитан в китайската култура, но фейс-кините са сравнително нова тенденция по много от плажовете на страната. Създадена през 2004 г. , маската, която предпазва лицето от слънцето и от медузите, днес е популярна сред много жени в Китай.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Старите български обичаи при раждане и смърт

Ритуали, обичаи и традиции на гърците

10 любопитни обреди и обичаи от празничния календар на ромите

Странни обичаи в различните страни

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.