10-те най-дръзки бягства от затвори в историята

затвор

Вероятно откакто на света съществуват местата за лишаване от свобода, се правят и опити за бягство от тях. В повечето случаи плановете са обречени на провал, а единственото, което постигат престрашилите се на бягство затворници, е удължаване на присъдата.

Историята обаче познава и много дръзки планове, които се увенчават с успех. Креативността, смелостта, интелекта, които затворниците влагат в начинанието, понякога са толкова впечатляващи, че техните истории са описвани в книги и пресъздавани на филмова лента.

Ето и 10-те най-дръзки бягства от затвори в историята. След като прочетете тези уникални истории, ще се уверите, че сюжетите на сериали като „Бягство от затвора” не са чак толкова толкова налудничави и са напълно възможни.

10. Бягството на Ричърд Мет и Дейвид Сует

През 2015 година цяла Америка настръхна от новината за бягството на двама души, излежавали присъди в затвор в Ню Йорк. Единият – Ричърд Мет, изтърпявал 25-годишна присъда за убийство на своя работодател, а другият – Дейвид Сует трябвало да остане в затвора до края на живота си, без право на помилване за убийство на полицай. Убийците успели да направят отвори в укрепените със стоманена арматура стени на килията, пропълзяли в тръба и се оказали в канализационен колектор извън затвора. За успеха на дръзкия план помогнала 51-годишна служителка на затвора, която в последствие признала пред властите, че била влюбена в Мет. Тя доставяла на престъпниците различни инструменти – ножовки, свредла, фенерчета, с което подпомогнала плана на затворниците. Бягството е първото в историята на затвора, построен още през 1865 година. След продължило седмици разследване и двамата са застреляни при опит за арестуването им.

9. Бягството на Джулиан Шотард

През 2009 година на подпалвача Джулиан Шопърд, който трябвало да излежи 7-годишна присъда, се отдава уникална възможност да избяга от лондонския затвор в Пентънвил и то по доста дързък начин. Той успява да се промъкне покрай групата новопристигнали затворници и да се скрие под автомобила, с който са докарани. Джулиан успешно напуска затвора, лежейки под камионетката. Бягството било установено седем часа по-късно, когато охраната преглеждала записите от охранителните камери и един от пазачите забелязал странна сянка под затворническия автомобил. Колкото и невероятно да звучи, три дни по-късно, беглецът сам се предал на властите.

8. Бягството на Казанова

Когато е арестуван за множество, включително сексуални престъпления, популярният италиански авантюрист, комарджия и заклет любовчия Джакомо Казанова, е осъден на пет години лишаване от свобода, които трябвало да излежи в затвора „Пьомби“ (или Оловният затвор) във Венеция. Но изобретателността на големия любовник е удивителна – той използва слюнката си и пръст, за да изработи пика, с която в последствие, не без помощта и на другите затворници, успява да прокопае тунел. Тунелът обаче го води до невъзможна за пробиване порта. Тук италианецът впуска целия си чар и омайва надзирателите, като без да му мигне окото успява да ги убеди, че е цивилен, изгубил се по коридорите. Те, разбира се, го пускат, а великият Казанова прекарва следващите 18 години от живота си в странство из Европа.

7. Бягството на Джон Дилинджър

Прочутият американски банков обирджия и гангстер Джон Дилинджър, действал по времето на Великата депресия, е замесен в не едно и две скандални бягства от затвора. През 1933 г. той и неговата банда замислят дръзко бягство от затвора в Лима, щата Охайо, при което убиват двама от пазачите. Най-дръзкото бягство на гангстера обаче се случва през 1934 г. Тогава той излежавал присъда заради поредния си банков обир, в „невъзможния за бягство“ областен затвор Лейк. В затворническата работилница, той успял да изработи пистолет от парче дърво и с негова помощ принуждава надзирателите да отворят вратата на килията му. От паркинга на затвора Дилинджър открадва чисто новата кола на шерифа на града, с която бяга. За известно време полицията губи следите му, но през юли е засечен в нощен клуб в Чикаго. ФБР организира акция по залавянето му, стига се до престрелка, при която Дилинджър е прострелян смъртоносно.

6. Бягството от „Алкатрас”

Разположен на миниатюрен остров в залива на Сан Франсиско, Алкатрас има репутацията на най-невъзможния за бягство затвор, подслонявал легенди от подземния свят на престъпността като Ал Капоне, Машийн Гън Кели и Човека-птица. В историята на затвора общо 31 осъдени са опитвали да достигнат свободата, безуспешно. И така до 1962 година, когато Франк Морис, Кларънс и Джон Англин предприемат един от най-дръзките планове за бягство в историята. С помощта на лъжици те си пробиват път към вентилационната система на килията. В нощта на 11 юни, след шестмесечно планиране, тримата поставят картонени кукли под завивките на наровете си, катерят се на покрива на Алкатрас, прескачат оградата и се гмуркат във водата със сал, специално изработен от затворнически дъждобрани. После буквално се изпаряват. Разследването на случая продължило цели 17 години. Според мнозина бегълците са се удавили, но телата им така и не са намерени.

5. Бягството от затвора Мейз, Белфаст, Ирландия

Morkadis

По време на конфликтите в Северна Ирландия през втората половина на миналия век, в белфасткия затвор „Мейз“ са задържани заловените паравоенни, повечето от които членове на Ирландската републиканска армия. Със своята сурова охрана, 5-метрови огради, бетонни стени, стоманените врати и бодливата тел, дълги години затворът е смятан за един от най-охраняваните в Европа. Въпреки това през 1983 година група членове на ИРА успешно провеждат най-известното бягство в британската история. След като събират малък оръжеен арсенал, паравоенните нападат надзирателите и ги пленяват. Взимат униформите на охранителите и крадат един от камионите за снабдяване с провизии. С него се добират до главната порта на затвора. В крайна сметка 38 души успяват да избягат. В суматохата седем униформени са ранени, един от които фатално.

4. Бягството на Били Хейс от турски затвор

Били Хейс е американски студент, който е арестуван в Турция през 1970 година, след като се опитва да се качи на самолета за САЩ с около 1 килограм хашиш. Той получава тридесетгодишна присъда в строгата затворническа система на Турция. Хейс прекарва 5 години в затвора Сагмиликар, след което е преместен на островен затвор в Мраморно море. Там се заражда и планът му за бягство – да се скрие и да се прехвърли на някоя от лодките, с които се пълнело близкото пристанище. Така и станало. Хейс прекарал дни, скрит в контейнер за отпадъци. В точния момент доплувал до пристанището и откраднал малка лодка. С нея той успял да стигне до Гърция, след което обиколил буквално половината свят, за да се завърне в родината си. Впоследствие Хейс пише книга за премеждията си, озаглавена „Среднощен експрес“, която се превръща в световен бестселър. По нея е създаден и едноименният касов филм.

3. Тексаската седморка

Въпреки че затворът „John Connally Unit“ е смятан за един от най-строгите в щата Тексас, през 2000 година седем души предприемат дързък план за бягство. С много интелект и находчивост те успяват да се измъкнат и да преодолеят препятствията по пътя си към свободата. Техният план включва няколко добре обмислени етапа – първо избрали времето за бягство, когато охраната била най-слаба. Обмислили всичко – да вземат няколко надзиратели за заложници, да се преоблекат в техните дрехи, да проведат телефонни разговори, с които да заблудят останалата част от охраната и накрая – да откраднат затворническа кола, с която да се измъкнат. Следва безпрецедентна гонка по американските улици, която се счита за най-мащабната полицейска акция в САЩ. В крайна сметка, с помощта на телевизионното предаване „Най-издирваните престъпници на Америка“, полицията успява да залови бегълците. Всички те са осъдени на смърт.

2. Бягствата на Паскал Пайе, Франция

Площадките за физически упражнения, които се намират на покривите на повечето европейски затвори, се оказват идеалната възможност за бягство за френския престъпник Паскал Пайе. И то неведнъж. Пайе е вкаран в затвора за убийство, станало по време на неуспешен банков обир. Осъден е на 30 години затвор, които трябвало да излежи в затвора в Лион. През 2001 година негов съучастник каца на спортната площадка с откраднат хеликоптер и просто го прибира. Две години по-късно самият Пайе се връща в същия затвор с друг хеликоптер, за да измъкне трима свои приятели. Вторият опит обаче е неуспешен и той получава допълнителни седем години към присъдата си. За изненада на всички, през 2007 година Пайе отново се измъква с хеликоптер, този път от затвора Грас в югоизточна Франция. Четирима от неговите съучастници отвличат хеликоптер с пилота му от близкото летище и измъкват шефа си от покрива на затвора. Престъпниците освобождават пилота, след като се приземяват някъде край Средиземно море, после изчезват безследно.

1. Великото бягство

Не случайно това бягство, случило се през 1944 година, е известно като „Великото бягство”, ненадминато по планиране, риск и мащаб и до днес. По време на Втората световна война от лагер, намиращ се в близост до полския град Заган, се измъкват огромен брой затворници. Бягството представлявало кулминацията от едногодишния труд на около 200 затворници. Мъжете изкопали три тунела (с кодовите названия „Том“, „Дик“ и „Хари“) под повърхността на затвора, които трябвало да минат под главната ограда на затвора „Щалаг Луфт III” и да излязат в близката гора. На 24 март 1944 година войниците предприели бягството си по тунела „Хари“. За нещастие мъжете попаднали в полезрението на пазачите. От всички затворници, само 76 успяват да се измъкнат. Нацистките войски предприели мащабна хайка, при която били заловени и останалите бегълци, като само трима успели да се измъкнат. Въпреки провала на акцията, „Великото бягство“ остава едно от най-прочутите бягства от затвора на всички времена. Историята е пресъздадена във филма „Голямото бягство“, класиран сред 100-те най-добри филма на всички времена.

инфо: 10te.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец с огромен жълт и добронамерено пулсиращ ГМО порец 6 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.