17 от най-честите погрешни схващания за Земята и Вселената

вселена

Всеки ден научаваме по нещо ново. Има неща, които сме чували толкова често, че вече ги възприемаме за факти и въобще не ги поставяме под съмнение, дори и науката да е показала обратното.

В следващите редове ще ви представим 17 погрешни схващания от този тип, свързани със Земята и Вселената.

Мислите си, че Слънцето е жълто? Грешите. Неговите лъчи са бели. Виждаме ги като жълто заради земната атмосфера.

Сахара не е най-голямата пустиня на земята. Тази титла принадлежи на Антарктида, тъй като определението за пустиня включва места, които са сухи и невъзможни за обитаване.

Знаете ли, че когато говорите по телефона, сигналът, който е изпратен от апарата ви, никога не се връща обратно. По-просто казано, този сигнал е безжичен радио сигнал. Това, което свързва два телефона са безжичните кули.

Великата китайска стена не е единствената конструкция, която може да се види от космоса. Това зависи от вашата дефиниция за космос.

Ако под космос имате предвид Международната космическа станция, която е само на 400 километра височина, ще можете да видите много повече сгради от Великата китайска стена.

Ако под космос имате предвид Луната, вие няма да можете да видите нищо от там.

Със сигурност сте чували твърдението, че мълнията не удря на едно и също място два пъти. То е погрешно.

Тя може да удари едно и също място много пъти и по различно време. Например, мълния удря Емпайър Стейт Билдинг всяка година около 100 пъти.

Твърди се, че връх Еверест е най-високият на Земята. Но това изчисление се основава на разстоянието му от морското равнище. Ако изчислението се извършва в съответствие със собствената височина, най-високата планина ще е Мауна Кеа в Хавай.

Повече от половината от Мауна Кеа е скрита под Тихия океан, но въпреки тя не се счита за по-висока от Еверест.

От училище знаем, че водата има добри проводящи свойства. Реално обаче чистата вода (или дестилираната) не е подходяща за провеждане на електричество.

Проводимостта й се дължи на минералните и други материи в състава на водата.

Morkadis

„Пинк Флойд“ ни подведоха. Луната няма тъмна страна. Другата страна на нашия спътник преминава през същите фази, каквито виждаме през целия месец.

Вярването, че хората, които излизат в атмосферата са безтегловни е грешно.Тези са засегнати от гравитацията около космоса, ето защо техните движения стават по-бавни.

Диамантите са продукт от сгорещени въглеродни молекули 145 километра под земята. Въглищата се формират в по-дълбоките части на Земята. Това е причината диамантите да не са съставени от въглища.

Времето е горещо през лятото, не защото Слънцето е по-близо до Земята.Земята е наклонена и ето защо тя получава пряка слънчева светлина през лятото.

Астероидният пояс всъщност не е толкова опасен. Той всъщност е изолирано пространство. Ако се съберат всички астероиди в това пространство, то ще се равнява само на 4% от цялата маса на Луната.

Ядрените оръжия не са в състояние да унищожават астероиди. Всъщност, опитът да бъде унищожен астероид този начин само ще влоши нещата.

Ето защо сцените на спасяването на Земята по филмите не отразяват реалността.

Скоростта на светлината е 299 792 458 метра в секунда. Това число е валидно, обаче, само във вакуум. Скоростта намалява с 25% във вода и 59% в диамант.

Частици като електрони, неутрони и неутрино имат много по-висока скорост, отколкото светлината в тези условия.

Вероятно сте чували за термина космически вакуум. Съществуват много топли и студени места в открития космос. Дрехите на астронавтите са предназначени да защитават и в двете ситуации.

Материята има четири различни състояния, не три. Тя се среща в твърдо, течно, газообразно и плазмено състояние във Вселената.

Наред с твърдото, течно и газообразно, материята има и плазмено състояние. Макар че обикновено се смята, че твърдото е най-често срещаното състоянието на Земята, Слънцето и всички останали звезди излъчват плазма.

Материята има още някои преходни форми, но тези четири са най-често срещаните.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Най-големите мистерии в Космоса

Пентагонът се подготвя за война в Космоса

Руски космонавти разказват стряскащи истории за космоса

Някои от най-невероятните снимки, които НАСА е направила на нашата планета

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.