Tялото на ледения човек Йоци продължава да е неизчерпаема мина на сведения

йоци 3

Двадесет и пет години след като бе открито от двойка екскурзианти в италианските Алпи, тялото на „ледения човек“ Йоци продължава да е неизчерпаема мина на сведения за учените, които все още не са разкрили всичките му тайни. Когато германците Хелмут и Ерика Симон го намират на 19 септември 1991 г. на височина 3210 метра, тялото е толкова добре запазено, че италианската полиция започва разследване за „причините за смъртта“.

Бързо е установено, че смъртта не е настъпила вчера или по-предния ден: мумията, изхвърлена от ледника Вал Сеналес поради климатичното затопляне, се оказва на повече от 5000 г.

Това бе сензационно откритие, довело до безброй въпроси, някои все още без отговор и днес. С тях ще се занимаят от понеделник учените на научна сесия в Болцано, Италия, предава АФП.

Йоци, наречен така в чест на долината Йоц, близо до австрийската граница, където тялото му е ексхумирано, е преминал през извънредно рядък процес на естествено мумифициране: буквално замразени, клетките на организма му са запазили влажността си.

Този леден човек несъмнено е най-забележителната мумия в историята на човечеството, категорична е Анджелика Флекингер, директорка на музея в Болцано, където грижливо консервираните останки на Йоци само през миналата година са привлекли 260 000 посетители.

„Тази мумия ни отвори уникална врата към праисторическата епоха и ни предоставя неизчерпаемо количество информация“, подчертава тя.

През 2001 г. причината за смъртта на праисторическия призрак е установена по категоричен начин. Йоци е умрял между 3350 и 3100 г. пр.н.е. от кръвоизлив, след като е бил уцелен от стрела, пронизала лявата му плешка.
След това учените установиха, че малко преди смъртта си той е ял месо от планински козел и това е станало през пролетта, тъй като заедно с храната е погълнал цветен прашец или полен.

Пълният анализ на неговия геном позволи през 2012 г. да се установи, че е имал кафяви очи и черни коси и че е произхождал от население, чиито корени може да се открият в Сардиния и Корсика.

Знае се също, че е бил на около 46 г. в момента на смъртта си – почтена възраст по негово време, че е бил висок 1,60 метра при тегло около 50 кг. В наши дни той би носил обувки 38-и номер.

Учените установиха също, че е страдал от алергия към млечни продукти и е бил предразположен към сърдечно-съдови заболявания – страдания, смятани до този момент като присъщи на съвременния начин на живот.
Анализът на бактериите, открити в стомаха му, освен това говори за голяма миграционна вълна от Близкия изток към Европа, която се е случила по-рано отколкото учените смятаха преди това.

В червата му бе открита бактерия H.Pylori (Хеликобактер Пилори ), която днес е много разпространена и е основната причина за поява на хроничен гастрит, язва и рак. Възможно е в онази епоха бактерията да е помагала при храносмилането на сурово месо и впоследствие да е станала патогенна, смятат антрополози.

Изследванията установиха, че старателно изработените му дрехи са направели от кожи на пет различни животни, в това число мечка, сърна и овца.

Йоци е носил пълно снаряжение, включващо по-специално медна брадва – без съмнение един от най-ценните предмети по негово време, кама с каменно острие, колчан стрели, камък за наточване, прахан за палене на огън и „медицински несесер“.

Ала кой все пак е бил той? Шаман със своите 61 татуировки, отговарящи на акупунктурните точки? Прокуден от своите човек? И защо се е подвизавал на такава височина? Защо е бил убит и защо не са го обрали? Все въпроси, над които учените ще си блъскат главите от понеделник в Болцано.

Някои от тях вече са готови да се обзаложат, че с климатичното затопляне алпийските ледници скоро ще ни предоставят и други Йоци, предаде БГНЕС.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.