25 минути на ден стигат, за да подобрите контрола върху емоциите и навиците си

медитация

Само 25 минути йога или медитация на ден са достатъчни за стимулиране на всички видове когнитивни способности, сочи изследване. И двете практики забележимо подобряват изпълнителните функции на мозъка. Това помага човек да контролира навиците си, емоциите и начина, по който си поставят цели и ги изпълняват.

Практиките на хата йога и медитацията имат едно общо помежду си – те карат хората да се съсредоточат върху ограничен брой неща, като дишането и позата на тялото, и намаляват обработването на несъществена информация, отбелязва д-р Питър Хол, един от авторите на изследването. Според този положителен ефект се пренася и в дейностите след сесиите, като помага на хората се съсредоточават по-лесно върху нещата, с които се занимават.

Има редица теории за причините физическите упражнения, сред които и йога,  да подобряват когнитивните функции.  Те включват отделянето на ендорфини, увеличеният приток на кръв към мозъка и намаленият фокус върху разсейващите отрицателни мисли. В крайна сметка въпросът остава открит, смятат авторите.

Хата йога е една от най-популярните разновидности, практикувани на Запад. Тя е комбинация от медитативно внимание и физически пози.

„Макар че медитативният аспект вероятно е по-важен от физическия за подобряване на изпълнителните функции, Хата йога носи и допълнителни ползи, като подобряване на гъвкавостта и силата. Тези допълнителни ползи дават предимство на йога пред медитацията сама по себе си, що се отнася до цялостните ползи за здравето.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.