3 невероятни медицински феномена

лекар

За да си припомним колко пъстър и странен всъщност е светът, представяме ви четири от най-невероятните случаи в историята на медицината.

1. Жената с липсващ малък мозък

Половината ни неврони са локализирани в малкия мозък. Възможно ли е да живеем без него и дори да не подозираме? Отговор на въпроса дава случаят на 24-годишна китайка, водила нормален живот, преди да посети личния си доктор с оплаквания от гадене и замаяност… Томографията показала абсолютна липса на малък мозък – а той е отговорен за баланса, движението и двигателните умения. На мястото на малкия мозък снимката изобразявала зееща дупка. Учените все още не са сигурни как е възможно жената да е оцеляла толкова години с тази особеност, но предполагат, че го е „загубила“ още в ранна възраст. По този начин други части от мозъка са се „научили“ да компенсират липсата му.

2. Мъжът, живял без сърце една година

През 2014 г. Стан Ларкин става първият пациент в Мичиган, изписан с портативно изкуствено устройство, играещо ролята на сърце, познато като синкардия. Апаратът е значително по-малък от изкуствените сърца, които и при нас помагат на болните, чакащи трансплантация. Диагностициран като дете с кардиомиопатия (заболяване на сърдечния мускул), той се нуждаел от спешна трансплантация. Прекарвайки години в списъка на чакащите, докторите решили, че е по-добре за него да живее без сърце, отколкото с такова, непрекъснато причиняващо проблеми. Сърцето на Ларкин било премахнато и заменено със синкардия. 25-годишният мъж живял с него 555 дни, докато чакал за трансплантация. 6-килограмовата машина била в специална чанта и изпомпвала кръв денонощно. Той дори продължил да играе баскетбол, когато най-накрая била извършена трансплантация.

3. Човекът, изживял омагьосан ден

Миналата година sciencealert съобщи за 23-годишен мъж, който постоянно има усещането за déjà vu. Вместо лекия необясним спомен, че някога е бил на същото място, или е извършил конкретно действие преди, този пациент се почувствал в капана на определен времеви отрязък. Всичко, което гледал по телевизията, чувал по радиото, или четял в списания, чувствал като преживяно. Смята се, че това явление се случва само при хората, страдащи от епилепсия на темпоралния лоб. За всеобщо учудване обаче скенерът и всички тестове на мъжа показали, че мозъкът му е без отклонения. Докторите все още не могат да установят защо той преживява такива епизоди. Това усещане е истинско предизвикателство за медицината. Учените изследват връзката между дежа вю и някои психични разстройства, като същевременно се опитват да разберат дали креативните хора са по-склонни да изпитват чувството „Бил съм там, направил съм това.“

инфо: spisanie8.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.