5 начина да накарате отрицателните емоции да работят за вас

депресия

Когато ви се забие тресчица в крака, съсредоточавате всичките си умствени и физически усилия, за да я извадите. Защо не правим така и с емоционалната болка?

Защо човек търпи психологическите трески, без да прави друго, освен да се оплаква?

Може би тайната се крие в ефективността на нашите механизми за справяне. Станали сме толкова добри в пригъпяването на отрицателните емоции, че губим мотивация да отстраним проблема, който ги причинява, пише психологът Таня Луна в Psychology Today.

Освен това мозъкът ни е толкова добър в адаптацията, че постепенно започва да игнорира негативните стимули, дори те да са неприятни. Нездравото състояние на постоянна неудовлетвореност започва да се усеща като нормално.

За да се изскубнем от рутината, трябва да спрем да се защитаваме от истинската болка, която се крие под повърхността. Трябва да преоткрием свежестта и жизнеността на дискомфорта, който ще ни тласне към оздравяване.

Ето 5 начина да опознаете негативните емоции и да ги накарате да работят за вас.

1. Прочистете обезболяващите фактори

В продължение на една седмица не гледайте телевизия. Не слушайте музика. Откажете се от всякакъв алкохол и опиати. Не се обаждайте на веселите си приятели, за да си говорите весели неща. Не яжте захар. Създайте си тихо, празно пространство, в което да откриете какво мислите и как се чувствате.

2. Насрочете дата

Често притъпяваме чувствата си, защото пречат на плановете ни. Прекарайте известно време с отрицателните си емоции, без да отвличате вниманието си и без ограничения във времето. Вслушайте се в най-неприятните си чувства с търпение и учудване, и без да прекъсвате и да се опитвате да намалите болката. Може би няма да е най-хубавото ви преживяване, но може да е най-смисленото.

3. Изследвайте всичко наведнъж

Не се ограничавайте само с един аспект. Не давайте кратката версия. Започнете да говорите и не спирайте, докато не обхванете всички области на ситуацията, в която сте заклещени в един дълъг и неудобен разговор.

4. Обърнете монетата от другата страна

Отрицателните емоции са най-добрият помощник, за да разберем кое е това, което не искаме. Но с малко насърчаване, те могат да ни разкрият и какво е онова, което искаме най-много и от което имаме нужда. Затова, ако не искате да изпитвате нещо, внимателно пренасочете вниманието си и се запитайте какво е това, което в действителност искате.

Morkadis

Например:

  • Тъгата е предизвикана от загуба. За да разберете това чувство, запитайте се: „Какво ми се иска да задържа?“, „Ако можех да си върна нещо, какво би било то?“, „Какво е най-ценно за мен?“
  • Стресът е предизвикан от схващането, че не разполагаме с необходимите ресурси (например време, пари, способности), за да постигнем целите си. За да разберете стреса, задайте си въпроса: „Какво е важно за мен да постигна и защо?“ или „Какво ще ме направи по способен/способна да го постигна?“.
  • Страхът е предизвикан от загуба на сигурност. За да разберете страха, запитайте се „От какво искам да бъда защитен/а?“, „Какво ще ме накара да се чувствам по-сигурен/а?“

5. Благодарете.

Може да звучи странно, но когато оцените негативните емоции положително, по-лесно ще се освободите от тях. Кажете „благодаря“ на болката за усилието да ви предпази. Също както и хората, когато вашата болка бъде чута и оценена, тя е по-малко склонна да продължи да говори.

Въпреки естественото ни желание да живеем безболезнено, трябва да осъзнаем, че болката е един от най-големите ни учители. Замислете се само колко е опасна вродената нечувствителност към болка – това води до множество опасни рани, изгаряния и др. Когато се вслушваме в болката, откриваме какво ни липсва и можем да предприемем стъпки, за да удовлетворим най-дълбоките си и несъзнавани нужди.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.