5 неразрешени океански мистерии

море

Океаните са изпълнени с мистерии. Слухове, легенди, измислици… всички тези думи будят любопитството ни, но мистериите са нещо много, много специално – особено ако говорим за тези огромни пространства вода. Въпреки, че човечеството гледа все по-настоятелно към звездите, не можем да спрем да се чудим какви ли интересни животински видове съществуват на дълбочина над 5000 метра.

„Около 95% от океана е неизучаван, непознат и невиждан от човешко око“, коментира за Mashable Фред Горел от Националното управление на океанските и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA). „Всяка нова експедиция открива по нещо ново… или нещо, което вярваме, че е ново.“

За Горел най-силният пример, подкрепящ думите му, идва от проект от 2004 г. Екип спуска камера на дъното на Мексиканския залив (Северна Америка), което веднага довежда до ново откритие:

„Тази единствена камера, разположена на едно определено място, успя за по-малко от минута да ни покаже видео на 182-сантиметров калмар – нещо, което дори не предполагахме, че съществува на нашата планета. Колко ли мистерии се крият в океана?“

Със сигурност числото е сериозно, а за учените е трудно дори да анализират цялата събрана информация от проведените експедиции – потокът е огромен. В този ред на мисли от Mashable предлагат пет мистерии, свързани с океана, които все още търсят своето решение.

Изчезването на четири подводници през 1968 година

Спокойно можем да обявим 1968 година за една от най-лошите в историята на подводниците. Преди почти 50 години четири подводници, които нямат нищо общо помежду си, изчезват… напълно. Става въпрос за USS Scorpion (САЩ), INS Darak (Израел), Minevre (Франция) и K-19 (СССР). Дори след толкова години тази мистерия остава без отговор, но с множество предположения – от инцидент в торпедния отсек (самовзривяване) до подводни атаки, прикрити от правителството.

Последното не изглежда чак толкова невероятно, като имаме предвид годините и две от имената – USS Scorpion (САЩ) и K-19 (СССР). Съмняваме се, че скоро тази мистерия ще бъде разгадана, но винаги може да е случай на съвпадение. Проблемът е, че останките са на толкова големи дълбини, че не можем да очакваме по-сериозно разследване.

Акула канибал от бреговете на Австралия

След филма „Челюсти“ (Jaws), образът на акулите, който принципно и така си беше достатъчно страшен, придоби култов статус. Разбира се, не в твърде положителен смисъл – кръвожаден хищник, който само чака да навлезем по-дълбоко във водата, за да ни ползва за част от храненето си. В средата на тази година акулите станаха дори още по-страховити.

Когато учени събират информацията от устройство, което трябва да следи почти триметров представител от вида бяла акула, те откриват нещо много странно. Акулата внезапно се потапя до почти 600 метра дълбочина, а температурата се качва от 7 градуса до 25 градуса. Единствената причина, за която се сещат учените, е, ако животното бъде изядено от друго – по-голямо. Поне така твърдят от Smithsonian Channel.

Не е невъзможно една акула да бъде изядена от друга, но обстоятелствата около тази ситуация не са напълно изяснени. Сред предположенията влиза и евентуална смъртоносна схватка с косатка, но според информация, разпространена от CNN, може и битката да е била с „огромна бяла акула канибал, тежаща около 2 тона“. Не очаквахме, че може да стане, но акулите току-що станаха още по-страшни.

Японската Атлантида

Ако има мистерия, която човърка човечеството от векове, това със сигурност е Атлантида. Може би не чак толкова популярна, но и до Япония има подобна мистерия – подводният монумент Йонагуни. Открит е през 1986 година, когато водолази пристигат по бреговете на остров Йонагуни, за да изследват акулите чук.

Morkadis

Вижте още: ОКЕАНСКИТЕ ПИРАМИДИ В ЯПОНИЯ

Архитектурните образувания, част от подводния монумент, напомнят пирамидите в древен Шумер. Многото правилни геометрични форми навеждат на мисълта, че това е по-скоро сътворено от човешка ръка. По-сериозното им изследване започва през 1997 година, но то стига до извода, че това е по-скоро природно явление – вследствие на сеизмичната дейност скалата се разцепва и прави тези правилни геометрични форми.

Според Масаки Кимура, морски геолог към Университета на Рюкю, структурите наподобяват останки на замък, пет храма, стадион и триумфална арка. Геолозите определят възрастта на този монумент на 10 до 16 хиляди години. Някои вярват, че това са останки на древен град, потопен след мощно земетресение. Други, като Робърт Шох, професор в Бостнъския университет, определят структурите като природни формации.

Феноменът „млечно море“

Моряците от миналото често разказвали истории, в които ненадейно се натъквали на „млечни, сияещи в блед цвят морски води“. Доста мистично, но се оказало, че това не е просто морска легенда от минали времена. През 1995 г. търговски кораб, плаващ под британски флаг, документира същия феномен.

Съвременните учени като Стийв Хадок от Изследователския институт към аквариума в Монтерей Бей откриват, че причината са луминесцентни бактерии (или биолуминесцентни динофлагелати). През 2005 година, когато е достигнато до това заключение, всичко остава теоретично. Последващи изследвания, изготвени от Хадок и трима негови колеги, заключава, че тези бактерии светят, за да привличат риби, които да ги погълнат. След това бактериите живеят в новия си гостоприемник.

За да се получи този ефект, на мястото се събират трилиони бактерии, но учените все още не знаят точно как се предизвиква „толкова огромна популация, струпана на едно място“.

„Към момента въпросите са много повече от отговорите. Това само потвърди точно колко малко знаем за мястото, което наричаме свой дом“, добавят Хадок и колегите му в доклада си.

Бермудски триъгълник

Със сигурност предвидим участник в този материал, но нямаше как да го пропуснем – та това е една от най-големите мистерии, свързани с океаните! След поредица от изчезвания Бермудският триъгълник придоби култов статус в съзнанието на всеки – съмняваме се, че има хора, които да не знаят за славата на това местоположение.

Трагедиите започват през 1918 година, когато USS Cyclops, кораб от военноморските войски на САЩ, изчезва в Атлантическия океан – някъде между Маями, Бермуда и Пуерто Рико. Преди изчезването няма данни да е изпращал SOS сигнал, а целият екипаж, съставен от 300 човека, изчезва безследно според информация на History.

През 1945 година пет военноморски бомбардировача се изгубват, докато прелитат над този район, тъй като компасите отказват да работят. След дълго лутане горивото им свършва и са принудени да направят аварийно кацане във водата. Веднага след това е изпратен спасителен самолет, който, заедно с бомбардировачите изчезва безследно.

Теориите обхващат сериозен диапазон – от свръхестествени сили, през извънземни и стигат до разцепване на пространствено-времевия континуум. Според последните научни теории е възможно събитията да са породени от леснозапалим газ, който идва от пукнатините на океанското дъно. Щом излезе на повърхността, той може да обърне големи кораби, а попадайки в двигателите на самолетите предизвиква сериозни повреди.

инфо: hicomm.bg

Вижте още: 

10 ВЪЛНУВАЩИ СВЕТОВНИ МИСТЕРИИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.