5000-годишен камък в Шотландия остава загадка

3

Археолози от Глазгоу (Шотландия) извадиха от земята, а след това отново закопаха каменна плоча на възраст 5000 години, на която са изобразени вихрови геометрични модели, пише пише LiveScience.

Камъкът Кочно (The Cochno Stone) с размери 18 на 8 метра е открит през 1887 г., когато го разкопал археологът Джеймс Харви (James Harvey) в Шотландия във ферма в Западен Дънбартъншър (West Dunbartonshire).

4

Подобни рисунки се откриват и на други места, но камъкът Кочно се смята за един от най-добрите примери на подобно изкуство в Европа. Уви, през 1965 година вандали надраскали камъка с графики и го повредили, след това археолозите го погребали под земята, за да го защитят от хулигани.

Това лято археолозите са използвали технология за 3D визуализация, за да съставят детайлна цифрова летопис на мястото. Повторното изваждане на камъка разкрило и графитите, и линии, умишлено поставени от археолога Лудвиг Ман, който работил на мястото през 1937 година.

5

Ман нарисувал линии на камъка Кочно, за да измери праисторическото произведение на изкуството и да установи дали то има връзка с астрономични феномени, например със затъмненията. Ман сам опровергал тази възможност.

6

Информацията за разкопките отново възбудила интереса към The Cochno Stone и първи откликнали уфолозите, които смятат, че на плочата е изобразена карта, само че не на местност, а звездна.

7

Според тях някои символи много приличат на схематични изображения на звезди с орбити на планети около тях. Освен това на плочата, освен символи, има и изображение на стъпала с четири пръста, а на нашата планета няма „четирипръсти хуманоиди“.

8

Археолозите пък се надяват, че един ден територията около камъка Кочно ще бъде охраняема и няма да им се налага да крият уникалния артефакт под земята.

инфо: drevnite.com

Morkadis

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.