7 простички правила за по-лесна комуникация с токсичните хора

негативна енергия

Рано или късно на всеки се налага да се справя с трудни за комуникация хора – с онези, които дават непоискани съвети, критикуват, изразяват мнението си под път и над път и т.н. За да избегнете конфликта с тях, трябва да знаете няколко простички правила.

Говорете ясно и уверено

Действията на токсичните хора често са обвити в мъгла. По този начин те имат възможност да си намерят извинения за нелепите си действия. Например:

„Не ме предупреди, че не трябваше да казвам на никого.“

„Не разбрах, че трябваше да се срещнем точно в 10.00.“

Безсмислено е да се надявате, че подобни хора ще разчитат на неписаните норми на нормалното общуване. Следователно, докато комуникирате с тях, винаги говорете ясно и подчертавайте и най-малкия детайл, колкото и очевиден да ви се струва той.

Правете разлика между грижа и самоутвърждаване

Подобни хора обичат да помагат по натрапчив и досаден начин. По този начин създават илюзията, че ги е грижа, че наистина ни мислят доброто, просто не знаят как да го изразят иначе. Всъщност обаче, поведение от този род има за цел само едно нещо – самоутвърждаване на токсичната личност. Затова по-добре спрете в зародиш всички опити на тези хора да ви помагат.

Поставете ясни граници

Токсичните хора не обичат прозрачността. Затова е важно да поставите ясни граници между вас и тях. Когато става дума за ваш колега, обяснете му, че оставяте вашите професионални отношения в офиса. Затова по-добре да не ви търси извън работно време. Всъщност, установяването на лични граници е нормално за всяка здрава връзка, дори с хората, които харесвате.

Знайте кога да спрете

Понякога, когато общувате с подобни хора, наистина ви се иска да им отвърнете, да защитите гледната си точка или да посочите грешките в поведението им. Ако го направите обаче, вие просто се хващате на въдицата им, защото тези личности търсят самоутвърждаване посредством спор или конфликт, не чрез истината. Освен това, в изкуството на спора вашият опонент най-вероятно е доста по-вещ от вас. Съответно конфликтът е безсмислен.

Оттеглете се навреме

Когато токсична личност е напът да развали доброто ви настроение, намерете си удачно извинение да си тръгнете. Всъщност, не е толкова важно то да звучи правдоподобно. Затова най-добре подгответе няколко предварително.

Morkadis

Не приемайте нещата лично

Понякога е трудно да прекъснем диалог, който вреди на емоционалното ни здраве. Не забелязваме как обсъждането на най-обикновени неща прераства в конфликт. Ако това се случи, не преминавайте в разговор, свързан с вашите личностни качества, тъй като това само показва вашата безпомощност. Говорете само с факти. Бъдете по-умни от своя опонент, дайте му пример, колкото и изтъркано да звучи това.

Правете каквото обичате

След комуникацията с токсична личност, у вас е възможно да остане едно специфично чувство на незавършеност. От една страна, не сте сложили край на конфликта. От друга – токсичният човек не е прогорил всички мостове между него и вас, като за пореден път е избегнал каквато и да е форма на яснота. Понякога самите ние подхранваме взаимоотношенията си тези хора, въпреки че след среща с тях се чувстваме като изцеден лимон. По-добре обръщайте внимание на нещата, които наистина обичате, които ви успокояват. В края на краищата – именно нашите хобита ни правят такива, каквито сме.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.