7 красиви природни феномена

Вечната буря – Венецуела

а1Вече ви разказахме за уникално място, където гръмотевичните бурии са ежедневие. Статията можете да прочетете ТУК.

Дъжд от риби – Хондурас

а2В хондураския фолклор дъждът от риби е често явление. Най-често се случва през май, юни и юли. Хората, които са ставали свидетели на този природен феномен разказват, че той започва като всички останали бури – с притъмняване на небето, силни ветрове и дъждове, придружени от гръмотевици. Бурята преминава за около 2,3 часа. Тогава хората събират рибите от земята и ги готвят.

Козите катерачи в Мароко

а3На тази интересна гледка можете да се натъкнете единствено в Мароко. Там козите буквално прекарват по цял ден върху аргановите дървета, защото се хранят с плодовете им, които наподобяват маслини.

Фермерите дори са измислили начин да изкарват допълнителни доходи от пиршеството на козите.

Плодчетата на аргановото дърво имат костилка, която козите не могат да преработват. Фермерите се движат с козите, като буквално събират изпражненията им или по-точно костилките, от които се прави аргановото масло.
То има приложения в козметиката и готвенето. Местните произвеждат масло от стотици години. За съжаление аргановите дървета са застрашени от изчезване, поради прекомерното им изсичане.

Червеният дъжд – Керала

а6През 2001г. в индийския щат Керала на няколко пъти валял червен дъжд, който дори успял да боядиса дрехите на местните. Хората имат спомени, че е валял и жълт, зелен и черен дъжд.

Първите предположения били, че водата е придобила цвета си от изгарящ в атмосферата метеорит. По-късно учените установили, че специфичният цвят се дължи на оцветители, които се съдържали в спорите на местни водорасли.

Най-дългата вълна

World record holder Serginho Laus surfs the Pororoca tidal bore wave past debris from the Amazon jungle on the Araguari river in northern BrazilМежду месеците февруари и март водите на Атлантическия океан се вливат в река Амазонка и образуват най-дългата вълна. Този феномен носи името „Пророка“. Образува се от срещата между двата водни басейна. Тази среща създава вълни, които са високи 4-5 метра и се задържат за 30 минути.

Вълната създава изключително силен звук и може да бъде чута цели 30 минути преди пристигането си. Тя притежава огромна сила – помита всичко по пътя си.

Сърфистите са големи почитатели на феномена. Те се събират всяка година на ежегодния шампионат по яхане на вълната.

Черното Слънце – Дания

а5Всяка пролет в Дания, малко преди да изгрее слънцето, ята от милиони скорци се събират и кръжат в небето. Датчаните са нарекли този феномен „черното слънце“.

 Огнената дъга – Айдахо

а7Този феномен, който е известен под името  „огнена дъга“, се проявява, когато слънцето е високо в небето и лъчите му преминават през прозрачни облаци, разположени на голяма височина, които са съставени от осмоъгълни плоски кристали.

Слънчевите лъчи преминават през вертикалната страна на кристалите и излизат от долната им пречупена част. Резултатът е красива дъга.

източник: avenue.bg

 Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.