9 странни факта за новородените, които лекарите не ви казват

бебе

1. Не усещат соления вкус

Бебетата се раждат с добре развити вкусови рецептори, но не и за солено. Изследвания показват, че те не разпознават соления вкус до около четиримесечна възраст. Що се отнася до останалите вкусове, те са доста чувствителни – което обяснява популярността на клипчетата, в които бебе опитва лимон за първи път.

2. Те плачат, но без сълзи

Бебетата нямат функционални слъзни канали в първите три – до дванадесет – седмици. Въпреки това, те имат произвеждат „базални сълзи“ – този тип сълзи, които предпазват очите ни от сухота.

3. Нямат капачки на колената Ако направите рентгенова снимка на краката на бебе – няма да видите нищо там, където трябва да са капачките – или ще видите мънички петънца. Причината – всички кости започват развитието си като хрущяли, които се втвърдяват в течение на времето. И тъй като хрущялите не се виждат на рентгеновите снимки, изглежда сякаш бебетата нямат капачки на коленете.

4. Имат повече кости от възрастните

Много повече: около 300, в сравнение с нашите 206. Причината е свързана с липсата на капачки на коляното – някои от отделните кости се сливат впоследствие, докато се втвърдяват през месеците и годините след раждането. Например – черепът започва развитието си като няколко отделни кости, който се сливат в една кост на около двегодишна възраст.

5. Може да имат менструация

Докато са още в утробата, бебетата са изложени на високи нива от женския хормон естроген. При раждането, когато бебето се откъсне от майката, тези нива бързо падат, и при момичетата е възможно да се наблюдава „псевдоменструация“. Резкият спад на естроген и свързаните с него хормони е всъщност това, което задейства менструацията при възрастните жени. Майките, които не са наясно с този феномен обикновено са силно обезпокоени, когато видят кръв в пеленките, но това е често срещано явление и случва на една четвърт от момичетата, обикновено през първите седем дни.

6. Възможно е да имат мляко

Спадането на нивата на хормоните, които причиняват псевдоменструацията, са същите, които причиняват и галакторея – явление при което бебетата секретират малки количества мляко от зърната си. Случва се както на момчетата, така и на момичетата – не нищо необичайно и се случва при пет процента от новородените, и може да продължи до втория месец.

7. Пили са собствената си урина

Бебетата започват да уринират в утробата още през първите няколко месеца на бременността. И те го пият. По-точно, урината се смесва с околоплодната течност, а от третия триместър на бременността, плодът поглъща около литър околоплодна течност на ден. Той не се нуждае от вода и храна, след като приема всичко необходимо през пъпната връв, затова експертите смятат, че това служи като тренировка за поглъщане и храносмилане. Това означава, че всеки един от нас е прекарал няколко месеца от живота си, пиейки собствената си урина.

8. Спомнят си вкуса на храната от утробата

Както казахме по-рано, бебетата не различават соления вкус, но различават други вкусове – и това се случва още утробата – на четвъртия или петия месец от бременността. Смята се, че околоплодната течност се влияе от храната, с която се храни бременната жена, а това на свой ред се отразява на вкусовите предпочитания на бебето след раждането. 9. Те са космати Понякога бебета се раждат със снопче косми или „прасковен мъх“ по главата. Не става дума за това. Докато се развива в утробата, цялото му тяло се обвива в космена покривка, известна като лануго. То помага за регулиране на телесната температура. Затова, ако бебето ви изглежда като малко върколаче, не се тревожете, това е нормално. Космената покривка ще падне от само себе си в първите няколко седмици. Ако бебето не е покрито с лануго, това обикновено означава, че тя е паднала в края на бременността и бебето я е изяло.

инфо: obekti.bg

Вижте още: 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.