Американците искали да взривят Луната

лунатаСпоред сензационния сценарий с кодово име „Проект А119“ атомна бомба е щяла да бъде прикачена към ракета, изстреляна на Луната и взривена

Кой ли не се е любувал на Луната и нейната загадъчност. Красивият спътник на Земята е символ на любов и романтика за влюбените, дори „Пинк Флойд” за посветили албум на обратната й страна.

САЩ искали да взривят Луната

Все пак има хора, които желаят тя да изчезне. От секретен доклад на име „Учения за полети до Луната“ става ясно, че американските военни са имали планове да взривят Луната с атомна бомба през 50-те години, пише вестник The Sun.
В разгара на Студената война Съединените щати са имали идеята веднъж завинаги да покажат на Съветския съюз коя е държавата номер 1 в Космоса.


Според сензационния сценарий с кодово име „Проект А119“ атомна бомба е щяла да бъде прикачена към ракета, изстреляна на Луната и взривена.

Светлината от експлозията е трябвало да бъде забелязана от Земята, а така да се повиши бойният дух на американците и да се демонстрира космическо надмощие над руснаците. В крайна сметка няколко години по-късно СССР праща първия човек в космоса (Юрий Гагарин излита през 1961 г.), а през 1969 г. САЩ качват хора чак на Луната.

Така или иначе, план А119 бил оставен само в чекмеджето заради неясноти около сигурността, включително и най-големите притеснения – как евентуален такъв взрив би се отразил на процесите на Земята, регулирани от лунния цикъл, като приливите и отливите.

Вижте още: 

Луната е била част от Земята?

инфо: http://www.chudesa.net/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

2 коментара
  1. Анонимен 10 години ago
  2. Анонимен 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.