ДАНС спаси съкровище на 5000 години (видео)

а1След официалното представяне на находката проф. Божидар Димитров връчи грамота на директора на ДАНС Владимир Писанчев

Златно съкровище състоящо се от 15 хиляди златни детайла от около 3 огърлици бяха показани днес в НИМ.

„Артефактите, които са заловени при операции на ДАНС, датират от около 3000 г. пр. Хр. Те произхождат от място в центъра на България, където се откриват следи от една високотехнологична цивилизация“, заяви директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. След официалното представяне на експонатите той връчи грамота на директора на ДАНС Владимир Писанчев.

Това е второто, най-старо българско съкровище открито в нашите земи, след варненското. Датировката от три хиляди години преди Христа означава, че е 1500 години по-старо от Троянската война и 2500 години по-старо от всички тракийски съкровища намерени у нас. Колко биха стрували, ако бяха продадени на черния пазар обаче не бе казано.

Директорът на НИМ каза, че можем да се ориентираме за цена, само ако нещо такова бъде изложено на търг в някое от големите антикварни вериги, но и там цената ще зависи от много фактори, защото златно съкровище от третото хилядолетие пр. н.е. е наистина рядкост. „Поради тази причина, цената вероятно би скочила до няколко милиона евро или долари“, каза Божидар Димитров.

а2

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев получи специална грамота от проф. Божидар Димитров
Снимки: БГНЕС

Такова откритие било много неочаквано и за експертите. Златните детайли са толкова малки, че съвременните бижутери са казали, че не могат да направят и един от тях без лупа. Операцията, при която са били заловени от няколко седмици и е изцяло на ДАНС, без участие на чужда служба. Търсел се е купувач на съкровището, за да бъде продадено. Експертите не казват от къде точно е съкровището, за да не предизвикат иманярите.

Мога да ви кажа само, че би излязъл прекрасен филм от това как е намерено и как сме го хванали„, каза председателят на ДАНС Владимир Писанчев.


„Съкровището, заловено с усилията на ДАНС и експерти от културното министерство, е безспорно един своеобразен връх, апогей на усилията на правоохранителните органи“, подчерта министърът на културата Петър Стоянович.

„Мисля, че по този начин и образът на България като законова държава, която брани и защитава своето културно наследство, се повишава“, каза още той. По думите му в края на месеца страната ни ще бъде домакин на петото работно заседание на спомагателния комитет на Юнеско, който урежда именно въпросите на борбата с незаконния трафик. Стоянович припомни и усилията, които министерството полага за създаване на културна полиция.

Вижте още: 

Милан Миланов: Тайните подземия на България крият невероятни съкровища!

инфо: http://pressadaily.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.