Една ябълка на ден може да ви предпази от инсулт и инфаркт

ябълкаДори и само една ябълка на ден е способна по-добре от лекарствата да намали смъртността от сърдечни удари и инсулти сред хората над 50 години, твърдят британски учени,  в публикация в British Medical Journal ( BMJ) .

Изследователи от Университета на Оксфорд (University на Oxford) са изчислили, че лекарства за понижаване на холестерола (статини) във  Великобритания използват 5,2 милиона човека. Още близо 18 милиона човека биха могли да получават такива лекарства, ако са им предписани като средство за профилактика на сърдечно-съдови заболявания за хора над 50 години.


С помощта на математически модел, авторите са изчислили, че дневния прием на статини във втората група от населението може да намали броя на смъртните случаи вследствие на инфаркти и инсулти с  9 400 случая годишно. А хапването на една  ябълка на ден може да предотврати  8,5 хиляди смъртни случаи сред 70% от населението на Обединеното кралство на възраст над 50 години.Учените напомнят, че приемът на лекарства , които намаляват холестерола , има редица потенциални странични ефекти, като миопатия и диабет. Те подчертават, че нито един от пациентите,  вече приемащи статини,  не трябва да ги заменят с ябълки. А тези, които искат да предотвратят сърдечно-съдови заболявания без лекарства,  просто трябва да добавят повече плодове в хранителния си режим.
Прочетете още: 

Куркумина предпазва от рак

инфо: http://30dumi.eu/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.