Високият коефициент на интелигентност често има един минус

iq

Разстройствата на настроението могат да бъдет цената, която някои хора плащат за високата интелигентност, твърди ново изследване.

Психолози са установили, че има връзка между по-високия коефициент на интелигентност в детството и биполярното разстройство в зряла възраст.

Изследването отново подклажда дебата за връзката между интелигентността, творчеството и проблемите с психичното здраве.

То проследява 1 881 души от 8 до 22 или 23-годишна възраст, като измерва IQ заедно със всякакви характеристики на разстройствата на настроението.

Резултатите показват, че хората с10 и повече IQ точки отгоре на 8-годишна възраст са в челните 10 процента по наличие на манийни личностни черти около 20-ата година.

Ето какво казва един от авторите на изследването, проф. Даниъл Смит:

„Възможна връзка между биполярното разстройство, интелигентността и креативността е била дискутирана в продължение на много години и множество проучвания сочат връзка.

В това голямо изследване открихме, че по-доброто представяне на IQ тестовете на осемгодишна възраст прогнозира биполярни черти в ранна зряла възраст.

Не казваме, че високият IQ в детска възраст е ясен рисков фактор за биполярно разстройство, но по-скоро, че вероятно има биологична близост между интелигентността и биполярното разстройство, която трябва да се разгледа по-добре.“

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.