Ген, свързан с деменцията, променя мозъка още в детството

ген

ApoE4 е генът, който повишава риска от развитието на Алцхаймер. Според резултатите от последните изследвания мозъкът на децата с дадения ген не е същият, както при носителите на гените ApoE2 и ApoE3. Центърът на паметта при децата с ApoE4 е с 5% по-малък, пише Тimes of India.

Освен това на 3-годишна възраст доброволците се справяли по-зле с тестове за изпълнителни функции, работната памет и вниманието. Разликата в резултатите между носителите на ApoE4 и тези с други варианти на гена, достигала до 50%. В изследването взели участие 1187 деца на възраст от 3 до 20 години.

Специалистите отчели и други фактори, които биха могли да повлияят върху развитието на мозъка. Според тях всеки човек получава едно копие от гена (Е2, Е3 или Е4) от всеки родител. Той има шест възможни варианта – E2E2, E3E3, E4E4, E2E3, E2E4 и E3E4.

Изследването показало още, че при осемгодишните с E4E4 също е имало някои особености на мозъка и те се справяли по-трудно с когнитивните тестове.

Децата над 8-годишна възраст с ApoE4 и други варианти не се отличавали едни от други.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. 

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

 

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.