Едно числително и две божества: прогрес в разшифроването на уникална етруска стела

2

Учение рядко признават публично собствените си неуспехи. Но именно за подобно нещо ставаше дума наскоро – през юни тази година: специалистите по етруски език съобщиха, че не могат да разшифроват уникален текст на уникална етруска стела. Или по-точно, че от надписа, съдържащ повече от 120 символа, най-добрите експерти са успели да разберат само една дума – числителното „три“.

„Честно казано, дори не мога да определя със сигурност какъв род текст е изсечен на тази каменна стела“, призна Рекс Улес (Rex Wallace), професор от Масачузетския университет в Амхърст и признат експерт по етруски език.

Става дума за уникална находка, направена от американска археологическа експедиция на разкопки на етруски град в местността Поджо Кола (Италия). Двадесет години разкопки са дали доста забележителни открития, но откритата през август миналата година каменна плоча стана световна сензация: изсеченият на нея надпис съдържа повече от 120 символа и е един от трите най-значителни религиозни текста на етруски език и самата дължина на етруския надпис, изсечен в камъка (както е известно, основният масив от етруски текстове са кратки погребални епитафии).

Стелата е открита в основата на по-късен етруски храм, което позволило да се предположи религиозният характер на текста върху камъка.

Знанията на съвременните лингвисти за етруския език са доста ограничени, затова и никой не се е надявал на пълно разшифроване на надписа от Поджо Кола. Учените са разчитали да попълнят малко речниковия запас и ако им провърви, да открият следи от непознати думи на божеството, на което е посветен храмът.

През юни проф. Рекс Уолес призна: „За съжаление, повечето установено от нас части на речта, освен числителното „ки“ (три), само попълниха дългия списък от етруски думи, чието значение ние не разбираме и не можем да определим.“

Сега става ясно, че учените са избързали с признанието за своето фиаско. В края на август научнопопулярните медии съобщиха за първия голям напредък в разшифровката на надписа – изследователите са успели да прочетат имената на цели две етруски божества – Уни и Тиния. Какво се е променило? Просто камъкът бил почистен старателно.

Наложило се да се повикат на помощ професионални реставратори – археолози и лингвисти се страхували да се докоснат отново до безценната стела, за да не разрушат повърхността на камъка. Дори малки наранявания можели да се окажат критични за разчитането на надписа. Камъкът от Поджо Кола само изглежда монолитен и здрав – първо, това е познатият мек варовик, второ, за 2500 години повърхността му се е изтрила и покрила с драскотини, трето, той е преживял въздействието на силен огън – вероятно при пожар в храма.

3

„След почистването в реставрационния център във Флоренция знаците върху камъка станаха по-четими, успяхме да идентифицираме повече букви и думи. Споменаването на богинята Уни в надписа потвърждава нашите догадки за религиозния характер на текста“, казва пред Discovery News Адриано Маджани (Adriano Maggiani), един от специалистите, работещи над разшифроването на надписа и професор от венецианския университет Ка’ Фоскари.

Уни е върховна богиня от етруския пантеон, еквивалент на гръцката Хера и предшественичка на римската Юнона. Уни е била съпруга на Тиния (Tinia), етруски „колега“ на Зевс (Юпитер). Името му също се споменава в надписа, но учените смятат, че храмът е бил посветен само на Уни.

Разшифроването на надписа, дори частично, може да стане най-голямото събитие в етрускологията за последните десетилетия. Археолозите много рядко успяват да установят на какво божество са посветени откритите етруски храмове и светилища – този загадъчен народ не е обичал да оставя подсказки на съвременните учени. Стелата от Поджо Кола е уникална.

„Откритието излиза извън рамките на религиозните предпочитания на жителите на едно етруско градче. Това е източник на важна информация, която ни помага да проникнем  в разбирането на вярванията и обичаите на етруските, както и на техните писменост и език“, казва Грегъри Уордън (Gregory Warden), един от ръководителите на археологическия проект „Долина Муджело“ (Mugello Valley Archaeological Project) и на разкопките в Поджо Кола.

Етруските често са посвещавали храмове на повече от едно божество, но в дадения случай изследователите са сигурни, че в центъра на култа е била именно Уни – богинята на плодородието и майчинството. Има няколко признака, които сочат това.

Morkadis

„Храмът е бил издигнат над пукнатина в земята, а подобни култове често се асоциират с женски божества. По-късно храмът е бил разрушен, но са се погрижили за цепнатината, като са провели специален обред. В него са участвали златен пръстен, обшита със злато тъкан и нашата каменна стела, поставена над цепнатината. Има основания да смятаме, че местните вярвания в даден момент са се изменили, което е могло да стане причина за разрушаването на първия храм и изграждането на нов. Както се случва обикновено – отговорили са си на един въпрос и веднага са се появили множество други“, коментира Грег Уордън.

4

Подобно мнение по-рано е изказвала и Джин Макинтош Търфа (Jean MacIntosh Turfa), специалист по етруска култура от Пенсилванския университет. „Каменната стела от Поджо Кола, създадена между 525 и 480 г. пр.н.е., сочи за съществуването на продължително съществуване тук на религиозен култ. Повторното използване на стелата като строителен материал за по-късния храм може да бъде признак за дълбоки изменения, случили се в този етруски град.“

„Възможно е текстът да съдържа описание на правилата на светилището – например указания за провеждането на храмовите церемонии, нещо, свързано с олтара или други свещени пространства в храма“, смята Уордън.

Изследователите подчертават, че резултатите от разшифроването са предварителни. Официален статус ще им придаде научна публикация в изданието Etruscan Studies, която се подготвя в момента. Експертите се стараят да не си спомнят неотдавнашните признания в собствената си безпомощност, тъй като новото развитие на събитията е много по-интересно.

„Получихме шанс да разберем нещо ново за морфологията и синтаксиса на етруския език. Аз като лингвист съм просто във възторг от разкриващите се перспективи“, признава проф. Рекс Уолъс.

инфо: drevnite.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.