Загадъчно племе живее в Пакистан

2Загадъчен народ обитава долината Хунза в областта Каракорум в Пакистан. Освен че доживяват до 110-120 години, хората там никога не са се разболявали от нищо.

Интересно е, че жителите на долината Хунза имат светлакожа и висок ръст. С тези характеристики те значително се отдалечават от народите, живеещи около тях.

Изолираността на региона спомага за съхранението на самосъзнанието на хунзите през вековете. За пръв път този загадъчен народ придобива популярност заради английския лекар Робърт Маккарисън, който случайно се среща с него в Хималайските планини, стремейки се да открие доказателства за една своя хипотеза – а именно, че заболяванията ни спохождат вследствие на лошия ни начин на хранене.

Той изучава този народ и всички свои впечатление споделя в книга, която привлича вниманието на различни специалисти.

Постепенно интересният народ започва да бъде посещаван от множество учени, журналисти, лекари, които се опитват на всяка цена да разгадаят дълголетието и отличното здраве на местните жители. Хората при долината Хунза живеят средно по 120 години.


Те никога не са се оплаквали от сърдечни заболявания, хипертония, хипотония, ревматични заболявания, диабет, рак, артрит. За тези хора са непознати болести катоварицела, заушка и морбили. В племето също така няма и детска смъртност.

Всичко това според изследователите се дължи до голяма степен на хранителното меню на тези хора. На тяхната трапеза присъстват предимно растителни продукти катоечемик, просо, елда, пшеница, царевица, картофи, кайсии, праскови, бадеми, орехи, сушени кайсиеви ядки. Освен че се хранят здравословно, тези хора постят, ходят боси и практикуват йога, забелязват учените.

Според различни източници населението на долината е между 15 и 80 хиляди души. Хунзите говорят неиндоевропейския, бурушаски език, на който húnzo означава връщане на лъка, т.е. дом на стрелеца (с лък) или жител на Хунза.

Легендарните, широко разпространени в Пакистан и Афганистан разкази, гласят, че племето е свързано с изгубеното тайно кралство Шангри-Ла (Шамбала). Учените обаче гледат скептично на тези твърдения.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

УНИКАЛНИ СНИМКИ НА ИЗЧЕЗВАЩИ ПЛЕМЕНА ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

2 коментара
  1. Константин 9 години ago
  2. Анонимен 7 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.