Загубената цивилизация от Босна

3

Тя напомня на камъка, който търсеше Индиана Джоунс в Храма на обречените, но археолог твърди, че необичайната естествена сфера е открита в Босна – много далече от мястото на съхранение на реквизита за легендарния филм.

Всъщност според учения това е най-старата в света техногенна сфера. Това безспорно доказва, че Европа е имала развита цивилизация, използваща впечатляващи технологии преди повече от 1500 години, но впоследствие ги е загубила.

Изглежда, няма никакви доказателства, че тази „сфера“ е нещо повече от необичаен продукт на природата.

Археологът Семир Османагич е на противното мнение. По-рано той е попадал в заглавията на вестниците за работата му над предполагаемото съществуване на древни пирамиди в долината Високо, които според него са скрити от пейзажа във вид на хълмове.

По думите му, щом завърши изследването, ще покаже една от пирамидите, която е доста по-висока от Великата пирамида в Гиза в Египет и това откритие ще стане най-великата находка от времето на откриването на Тутанкамон.

Д-р Османагич, известен като „босненския Индиана Джоунс“, днес живее в град Остин в щата Тексас и пътешества по света, за да изследва древни паметници. Той е открил „каменна топка“ недалеч от град Завидовичи в централната част на Босна и Херцеговина и обяснява, че това е най-тежката ръкотворна сфера в света. Тя има радиус 4-5 фута (1,2-1,5 метра).

Феноменът каменни топки е бил свързан с древни цивилизации по цял свят и най-известните сред тях се явяват каменните сфери от Коста Рика. Общо се наброяват около 300 сфери с тегло до 15 тона и са известни като сферите на Дикис.

Ако огромният камък, открит в Босна, е изсечен от човешки ръце, то той ще стане най-големият от откриваните някога изкуствени каменни топки – двойно по-тежък от костариканските.

Докторът твърди, че в Босна е имало не по-малко от сто сферични камъка, но те са били унищожени от хората, което търсели злато във вътрешността им, както  се споменава в местния мит.

Само 8 от тях все още се намират в естествената си среда, включително и този, открит в гората край Завидовичи. Д-р Османагич е на мнение, че сферата има изключително високо съдържание на желязо, и дори смята, че тя е по-стара от откритите в Коста Рика.

„Това е още едно доказателство, че тук е съществувала развита цивилизация с високо ниво на технологии, за които знаем много малко“, казва Османагич.

Археологът е изследвал каменни топки в продължение на 15 години и въз основа на посещаваните от него места по света е направил заключение, че древната цивилизация е използвала каменните топки в надеждата да привлича позитивна енергия, която е имала свойството да лекува. И все пак редица експерти от университета на Манчестър не споделят ентусиазма на доктора и смятат, че камъкът не е дело на човешка ръка.

Манди Едуардс от университетската Школа на Земята, атмосферата и науките за околната среда (School of Earth, Atmospheric and Environmental Sciences) е на мнение, че камъкът може да е пример за срастване. Това се случва, когато компактна маса породи се образува при отлагане на природен минерален цимент между зърната на утайката.

Експерти от Геоложкото общество твърдят, че кръглата форма на камъка може да е резултат от кълбовидно изветряне – форма на изветряне, която влияе на скалата и води до образуването на концентрични или сферични слоеве на силно разложените породи, което се явява не единствен пример на подобно явление в региона.

Morkadis

Учените гледат на д-р Османагич като на странник още от времето, когато обяви за съществуването на пирамидите, но той е получил подкрепата на правителството на Босна и Херцеговина, което е оказало финансова поддръжка на изследванията на тази тема.

„Казват, че светът ни се смее, когато решихме да подкрепим тези разкопки, но няма нито едно правителство в света, което трябва да остава спокойно по подобни въпроси. Защо трябва да отричаме това, което е привлякло вниманието на цял свят? Ние искаме да имаме официални институти, занимаващи се с изследвания във Високо“, заяви тогавашният премиер Неджад Бранкович.

Американският писател Пол фон Уорд заявил, че долината на Босненските пирамиди е „най-вълнуващият и най-важен археологически обект в света“, и добавил: „Това е потресаващ удар по традиционната история. Тези гигантски структури са по-големи  и по-хубави от пирамидите в Египет. Босненските пирамиди нямат фараони, но вместо това те са били построени като дан към древните богове от хиляди благодарни работници.“

И все пак професионални геолози, археолози и учени са на мнение, че „пирамидите“ не дават никакви признаци на човешко строителство.

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

ЛЕЧЕБНИ КАМЪНИ ГОНЯТ ВСИЧКИ БОЛЕСТИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.