Зашеметяващи кадри на Юпитер от сондата Джуно

юпитер

В изявление направено от НАСА се казва, че „Юпитер е сложен, гигантски, турболентен свят, който е далеч по-различен от това, което смятаха досега за него учените“.

Новите знания за най-голямата планета в нашата слънчева система идват от Джуно, космическият апарат обикалящ около Юпитер от миналата година.

Досега две студии в списание Science и 44 студии и статии в Geophysical Research Letters, описват откритията направени от Джуно.

2

Вероятно едно от най-интересните открития на Джуно е за полюсите на гигантската планета, които никой не беше виждал.

Снимки изпратени от апарата показват хаотична сцена от движещи се ярки овални образувания, пише списание Сайънс. Според изследователите, тези овални образувания са гигантски вихри предизвикани от бури, като някои от тях имат диаметър от над 1400 км. Учените откриха признаци на изливане на амоняк от дълбоката атмосфера и формиране на гигантски климатични системи. Все още обаче не е ясно какво предизвиква мощните вихри и гигантските бури на Юпитер.

Космическият апарат Джуно е задвижван от слънчева енергия. Той беше изстрелян от Земята през 2011 г и завърши първата си обиколка около Юпитер на 27 август 2016г.

Апаратът обикаля в елиптична орбита над планетата, преминавайки на около 5 000 км. от повърхността й като прелита и над полюсите.

С голям интерес се очаква 11 юли тази година, когато Джуно ще прелети над „Голямото червено петно на Юпитер“ и ще се опита да събере информация за него.

Планира се мисията на Джуно да приключи през февруари 2018, когато апаратът ще се самоунищожи като се гмурне в атмосферата на планетата.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.