Защо толкова често ни се струва, че телефонът вибрира

телефонПътувате нанякъде и усещате познатото „бзз-бзз“ от телефона в чантата. Поглеждате – няма пропуснато обаждане, нито съобщение, нито нищо.

Не сте единствените. Според скорошно проучване 68% от анкетираните са изпитвали така наречените „фантомни вибрации„, като на 87% от тях отбелязват, че им се случва ежеседмично.

Според Алекс Блажински от университета на Сидни странните усещания са причинени от случаен електрически импулс, който стимулира близките нерви и създава усещането за вибрация.

Лари Розън, професор по психология от Калифорнийския държавен университет, е на друго мнение. В книгата си iDisorder той обяснява, че съвременният човек винаги е в очакване на някакво технологично взаимодействие, особено по отношение на мобилния телефон – и неизбежно интерпретира всеки случаен стимул, например триенето на панталона в крака или придърпването на стол по пода, като телефонно обаждане.

Бомбардирани сме от сетивни данни, а мозъкът трябва да филтрира безполезния шум и да регистрира само важните сигнали. И той ги подбира според това, което очаква да открие, обяснява Майкъл Ротберг от медицинския център Бейстейт в Мазачузетс.

В праисторически времена непрекъснато сме възприемали извитите пръчки в периферията на погледа си като змии. С днешната техноцентрична нагласа мозъкът ни може да интерпретира всичко, от шумоленето на дрехите до къркоренето на стомаха, като сигнал, че получаваме обаждане или съобщение.

инфо: obekti.bg

Вижте още: 

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ РАДИАЦИЯТА НА МОБИЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.