Земята потънала в пълен мрак за 2 години след астероида, убил динозаврите

астероид

Астероидът, който ударил Земята и довел до изчезването на динозаврите, е потопил планетата в мрак за близо 2 години, показва ново проучване на американски учени.

Причина за това е огромното количество сажди, които са се отделили във въздуха по време на масовите пожари след сблъсъка, станал преди 66 млн. години. Това от своя страна е ограничило драстично процеса на фотосинтеза на растенията, охладило е планетата и е допринесло значително за края на ерата на динозаврите.

Проучването на американския Национален център за атмосферни изследвания (НЦАИ) съвместно с НАСА и Университета в Колорадо се основава на компютърен модел, който пресъздава предполагаемите условията на Земята в края на периода Креда. С данните от него учените биха могли да получат по-добро разбиране за това защо някои видове са измрели, а други са оцелели, пише научното издание „Сайънс дейли“.

Според учени повече от три четвърти от всички животински видове на Земята, включително и всички нелетящи динозаври, са изчезнали между периодите Креда-Палеоген. Този процес съвпада с падането на голям астероид на Земята, на мястото на днешния полуостров Юкатан. Предполага се, че мощният сблъсък е предизвикал земетресения, цунами и дори изригване на вулкани.

Учените също така смятат, че силата, с която е бил нанесен ударът е издигнал в земната атмосфера изпарени скални маси. Достигайки определена височина тези частици се кондензират до малки сфери, които при връщането си към повърхността се нагряват и причиняват пожари, предаде БГНЕС.

„Нашето проучване разглежда историята след непосредствените резултати – след земетресенията, цунамитата и изгарянията“, посочва изследователят Чарлс Бардийн от НЦАИ. Той посочва, че особено интересно за изследователите е защо са изчезнали и видове в океаните или такива, които могат да живеят под земята.

От симулацията става ясно, че саждите, нагрявани от слънцето, се изкачват все по-високо в атмосферата, образувайки бариера, която блокира голяма част от слънчевата светлина, стигаща до Земята. Според учени непосредствено след започването на пожарите, светлината е била като при лунна нощ. И докато с времето е ставало по-светло, то фотосинтеза е бил невъзможен в рамките на поне година и половина, показват симулациите.

Това е подействало, освен на растенията, така и на фитопланктона – основата на хранителната верига в океаните. Изчезването на тези малки микроорганизми е довел до тежки последствия за живота.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.