НАСА е разработила план как да отклонява астероиди-разрушители

астероид

Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) обмисля различни сценарии, в случай на опасно приближаване на астероиди към Земята, въпреки че за момента няма непосредствена заплаха. Това в специалната телевизионна програма на НАСА, посветена на Международния ден на астероидите, ръководителят на Управлението за координация на планетарна защита Линдли Джонсън.

Проектът, за който НАСА хвърля най-много сили, касае отклоняване на астероиди, които при сблъсък със Земята могат да доведат до катастрофални последици. Този проект се разработва в сътрудничество с университета „Джон Хопкинс“ и е известен под съкращението DART. Идеята е специално разработени космически совалки да се насочват към съответния астероид и корабът се превръща в своеобразен таран, като отклонява астероида от маршрута му. Изчислението къде да бъде направен ударът се прави на база каква кинетична енергия ще се освободи от сблъсъка, за да отклони астероида, дори с малко, но на достатъчно голямо разстояние от Земята, така че постепенно ъгълът на движение да се промени толкова, че скалата да мине покрай планетата ни.

От НАСА уточняват, че практически тест на DART ще бъде направен през 2022 година – срещу специално подбран астероид.

По думите на Джонсън сега в каталозите на НАСА има около 16 хиляди обекта, но никой от тях не представлява сериозна заплаха за Земята, пише БГНЕС. Според учените, астероиди се разбиват в Земята всеки ден, но повечето са твърде малки и изгарят в атмосферата.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.