Земята преди милион години: Планетата ни в миналото е била неузнаваема

7

Земята – такава, каквато я познаваме днес, е имала коренно различен облик в миналото. Преди милион години родната ни планета е нямала нищо общо с познатата ни днес.

Преди 400 милиона години земният пейзаж е бил много по-различен от днешния – това е сигурно. Вместо познатите и обичани дървета и растения, тя е била основно покрита от Прототакситете. Това са високи стъблени структури, които учените се опитват да разберат и анализират още от момента на откриването си през 1859 г.

След години на анализи и теории учените са достигнали до заключението, че Прототакситете са представлявали гигантски гъби. Това означава, че в миналото почти цялата Земя е била покрита със симпатични гигантски гъбки, което днес би било една наистина интересна гледка.

За познанията ни днес една 6-метрова гъба би изглеждала твърде странно. Но пък като нищо би се превърнала в деликатес, способен да изхрани дузина хора за няколко дни. Модерния свят може и да е свикнал с много високи дървета, но поле с огромни гъби би било най-малкото странна гледка за мнозина. Точно такива обаче е имали по земната повърхност преди милиони години, колкото и да ни е трудно да си го представим от днешна гледна точка.

В далечното минало безгръбначните животни са били изключително малки. Гръбначни животни пък изобщо не е имало. Растенията, от своя страна, са били високи само около 1-2 м. Така гиганстките гъби са били дори още по-впечатляващи.

Светът, в който живеем днес, се променя бързо. Климатичните изменения вече се приемат за нещо по-скоро нормално. Околната среда скоростно се нагажда към условията, които човеците ѝ предоставят. За жалост или не обаче няма никакъв вариант планетата отново да е със сравнителни нисък пейзаж, на който масово срещано явление са гиганстките гъби.

Въпреки това е интересно да знаем, че всичко е възможно. Пейзажът, който виждаме днес, най-вероятно няма да е познат на хората, които ще живеят на планетата Земя след още 400 милиона години, така че може да се чувстваме специални.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

За още подобни новини, харесайте страницата ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.