Зловеща находка в Ирландия потресе всички (СНИМКИ)

4

Значителен брой човешки останки, принадлежали на бебета и малки деца до три годишна възраст са били открити в град Туъм Западна Ирландия, на мястото, където някога се е намирал един от 10-те дома за неомъжени майки и бебета, пише в. „Айриш таймс“, цитиран от fakti.bg

Проучване на местните архиви е установило, че там са починали 796 бебета и деца, чиято смърт е била записана в архивите на дома, управляван от монахините от болница Бон Секур между 1925 и 1961 г.

През октомври 2016 г. на мястото, където някога се е намирала тази мрачна и ужасяваща институция, започнаха разкопки, разпоредени от специална комисията, създадена, за да разследва твърденията за смъртта на повече от 800 бебета в град Туъм, както и начина, по който са били погребани.В изявление, направено в петък, членовете на комисията заявиха, че са били „шокирани“ от откритието.

5

Домът в Туим е само една от 10-те институции, създадени, за да скрият от света онези неомъжени бременни жени, които са имали неблагоразумието или нещастието да забременеят. Предполага се, че в тези домове са били изпратени повече от 35 000 жени. Там в периода между 1920 г. и 1960 г., на почти всеки две седмици е умирало по едно дете.

Комисията съобщи, че при последните разкопки са се натъкнали на останки в „най-малко 17 от 20-те подземни пещери, които са били изследвани по-рано тази година“.

6

„Тези човешки останки принадлежат на деца, чиято възраст, по време на смъртта им, варира между 35 гестрационна седмица и две-три годишна възраст.“ Според комисията голяма част от намерените останки вероятно датират от 50-те години.

„Стратиграфско проучване, проведено през октомври 2015 г., разкри редица аномалии, които бяха достатъчна причина за по-нататъшно разследване и през декември 2016 г. и януари 2017 г. бяха извършени разкопки на мястото“, съобщават от комисията. Така археолозите се натъкнали на две големи структури. Едната от тях се оказала голяма септична яма, която в някакъв момент от историята на дома е била запълнена с пръст и чакъл и покрита с почва. Другата била дълго кухо помещение, като коридор, разделен на 20 отделни камери. Комисията заяви, че все още не е ясно какво е било предназначението на втората структура, но точно там са били открити останките.

7

В своето изявление, членовете на комисията заявяват, че разследването на зловещите събития, случили се в дома по време на неговото съществуване, продължава, за да установи, кой е бил отговорен за това жестоко и нечовешко отношение към останките на човешки същества. Комисията вече е поискала от съответните държавни органи да поемат отговорността да се погрижат по подобаващ начин за останките.
През 2014 г. в друга септична яма, под развалините на една от постройките, в които се е помещавал някога домът, бе открит масов гроб, пълен с детски коси.

инфо: fakti.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.