Интересни факти от живота на Изабела Кастилска

изабелаИзабела I Кастилска е католическата кралица на Кастилия и Леон, която оставя ярък отпечатък върху управлението на Испания. Съдбоносните решения, които тя е взимала през годините, са оказвали векове наред влияние върху Испанияи Латинска Америка, та чак и до днес.

Изабела е родена в град Мадригал, кралство Кастилия (днес част от Испания) през 1451 г.

Към края на 60-те години на XV век Изабела е най-вероятната наследница на кастилския трон. Тя е най-богатата принцеса в Европа и мнозина желаят ръката ѝ. Въпреки съпротивата на нейния полубрат Енрике IV, през 1469 г. осемнадесетгодишната Изабела се омъжва за Фердинанд, наследника на трона на Арагон.

През 1479 г. след борба за трона Изабела заедно с Фердинанд застават начело на Кастилия.

Изабела и Фердинанд управляват заедно 25 години. През цялото време те се опитват да създадат единно испанско кралство, ръководено от силна монархия.


През 1492 г. завладяват Гранада – единствената част от Иберийския полуостров, останала под мюсюлманско владичество.

Изабела заедно със съпруга си стоят в основата на основаването на популярната испанска Инквизиция. Тя се оглавява от личния изповедник на Изабела – фанатизирания монах Томас де Торкемада.

През 1492 г. Изабела и Торкемада подписват указ, според който всички испански евреи трябва да приемат християнска вяра. Ако не го направят, се задължават в четири месечен срок да напуснат страната. Много от тях загиват, преди да достигнат до желаната свобода.

През 1502 г. всички мюсюлмани в Испания също са поставени пред подобен избор – или приемат християнската вяра, или напускат страната.

Откриването на Новия свят от Колумб, най-забележителното събитие по времето на Изабела, става възможно именно благодарение на финансиране от нейна страна.

През 1492 г. съдбоносната експедиция получава финансова подкрепа на кралство Кастилия и успява успешно да завърши мисията си. В резултат голямата част от Южна и Средна Америка се превръща в испански колонии.

Изабела има четири дъщери и един син. Тя умира през 1504 г.

инфо: http://sanovnik.bg/

Вижте още: 

КОИ СА НАЙ-КРЪВОЖАДНИТЕ ЖЕНИ В ИСТОРИЯТА?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.