Какво се случва в мозъка на хората, които мислят за самоубийство

депрес

Хората, преживели мисли за самоубийство, получават определен вид възпаление в мозъка, установи ново изследване. Микроглиалните клетки се активират като част от възпалителната реакция на организма. Учените открили, че тези имунни клетки са по-активни при хората с депресия, които са мислили за самоубийство.

Изследването предполага, че невровъзпалението може да играе важна роля в мисленето и поведението на хората, които имат намерение да се самоубият. То предполага, че възможно лекарствата за намаляване на възпалението да могат да помогнат на депресираните хора в това състояние.

В изследването участват 14 пациенти с умерена до тежка депресия.

„В областта вече има два независими доклада – нашето изследване и доклад от 2015 г. на Сетиауан и колеги от Торонто – показващи по същество едно и също: налице са данни за възпаление, по-специално микроглиално активиране, в мозъка на живи пациенти по време на тежък депресивен епизод.“ – заявява д-р Питър Талбот, един от авторите на изследването.

Професор Джон Кристъл, редактор на сп. „Биологична психиатрия“, казва:

„Тази публикация е важно допълнение към възгледа, че възпалението е една от невробиологичните характеристики на подгрупата от депресирани пациенти, в този случай хората със суицидни мисли. – казва проф. Джон Кристал, редактор на научното издание Biological Psychiatry.

Това наблюдение е особено важно в светлината на персонализирания медицински подход към депресията, а именно, че противовъзпалителните лекарства могат да имат антидепресивни ефекти, които са ограничени до пациенти с проявено възпаление.“

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.