Кампи Флегрей: Под Неапол се натрупва вряща магма

3

Действащ супер вулкан в Италия набира сили и е много близо до изригване. Според учените, вулканът е като „вряща тенджера със супа“, като няма съмнение, че ще става все по – опасен. Това е Кампи Флегрей , огромна калдера (образувание получено при сриване на кратера на вулкана при предишно изригване), разположена на запад от Неапол, но в административните граници на града, в който живеят милиони, правещи го една от най-гъсто населените области в ЕС.

За последен път Кампи Флегрей изригва през 1538 година, но това изригване се определя от учените като относително слабо. Преди около 40 000 години изригването е било „супер колосално“, като изхвърлената магма е била с обем над 70 кубични километра. Редица учени свързват изригването с изчезването на неандерталците.

През 80-те години на миналия век вулканът се разбужда, като предизвиква няколко земетресения под град Позуоли, където земята повишава равнището си с 1.8 метра.

В ново изследване учени стигат до извода, че натрупаното напрежение без съмнение ще доведе до подходящи условия за поредно изригване на Кампи Флегрей. За да разберат добре ставащото сега с вулкана, екип воден от Лука Де Сиена от университета в Абардийн, проучва калдерата, като анализира сеизмичните вълни излъчени при земетресенията през 1983-84 година. Така те достигат до преки доказателства къде се намира горещата зона подхранваща супер вулкана.

„Един въпрос, който озадачаваше учените беше къде се е натрупала магмата под калдерата на вулкана. С нашето проучване доказваме, че съществува гореща зона под град Позуоли, която се простира и под морското дъно на дълбочина от 4 км“, казва Де Сиена пред списание Scientific Reports.

4

Според изследването, магмата все още не е пробила до повърхността, защото скална формация дебела над километър под повърхността я блокира. Вместо това, натрупваният стрес и енергия мигрира към по-плитък регион. До какво ще доведе това, учените не се наемат да прогнозират с точност. Те обаче са сигурни, че „геофизичните и геохимическите сигнали идващи от вулкана показват неговото активиране“.

Според Де Сиена, през последните тридесетина години поведението на вулкана се е променило и напрежението се натрупва бързо, поради флуиди навлизащи в калдерата.

„Напрежението предизвикало земетресенията под Позуоли през 80-те години, сега е мигрирало другаде, където се е преместила и опасността. Възможно е да е по-близо до Неапол, не е задължително да е останало в центъра на калдерата. Кампи Флегрей си остава вряща тенджера със супа под повърхността. Големият въпрос, на който трябва бързо да отговорим е дали голям слой от магма се движи към повърхността или количеството магма е по-малко и най-вероятно ще намери път навън през дъното на морето“, казва Де Сиена.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

 

 

За още подобни новини, харесайте страницата ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.