Концентрацията на вниманието зависи от…

мозък

Качеството на невронните връзки на главния мозък при здрав възрастен човек може да предопределя индивидуалните му способности да концентрира вниманието си, става ясно от статия, публикувана в сп. Nature Neuroscience.

За разлика от някои умствени процеси – като реакцията или паметта – вниманието е сложно да се измери само въз основа на поведението на човека.

Екип учени под ръководството на Моника Розенберг са използвали функционална магнитно-резонансна томография за определяне на способността на 25 души да концентрират вниманието си върху сложни задачи.

Авторите изучавали мозъчната активност на пациенти по време на почивка и изпълнение на задачи. Оказало се, че тази способност пряко зависи от качеството на невронните връзки от определен тип в главния мозък.

Въз основа на обобщените наблюдения са създадени модели, с чиято помощ се оказало възможно предсказването на особеностите на вниманието и при други пациенти, чиито данни не били включени в модела. Подобно изследване сред 113 деца и тийнейджъри на възраст от 8 до 16 години позволило да се установи синдром на дефицит на внимание и хиперактивност.

Изследователите отбелязват, че разработеният от тях подход дава на науката възможност да открива нови невромаркери, които може да са свързани с други познавателни способности и симптоми на заболявания.

инфо: interest.actualno.com

Вижте още: 

ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ТРИКОВЕ ЗА КОНЦЕНТРАЦИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.