Любопитни факти за езерата на Земята

байкал
Учени от университета Макгил изчислиха общия обем на езерата на Земята – над 180 000 кубични километра, като направиха компютърен анализ на спътникови данни, съобщи Лента.

На Земята има 1,4 милиона езера, чийто размер превишава 10 хектара (14 футболни игрища). На 10-те най-големи езера се падат 85 процента от водата. Най-много езера (62 процента) има в Канада, където те са се образували от топенето на ледници преди около 10 000 години.

Общата брегова линия на езерата в света е 7 милиона километра. Тя превишава повече от четири пъти бреговата линия на световния океан и е 10 пъти колкото разстоянието от Земята до Луната.

Ако водата в естествените водоеми можеше да бъде разпределена по цялата повърхност на планетата, дълбочината на слоя щеше да е 1,3 м.

инфо: БТА

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.