НАСА пуска „климатична“ инициатива за търсене на извънземни

космос

Американската аерокосмическа агенция НАСА обяви старта на нова програма за търсене на извънземен живот – NexSS.

С нея ще се търсят следи от извънземни цивилизации и живи организми не само от планетолози, но и от климатолози, съобщава сайтът на НАСА.

„Опитваме се да съединим едновременно няколко различни научни дисциплини и всички те напълно различно гледат на това, как се раждат и формират планетите. Едва ли ще можете да накарате общностите от представители на тези науки да се споразумеят за това, което представлява зоната на живот“, казва Мари Войтек (Mary Voytek), ръководител на програмата NExSS и директор на Астробиологичната инициатива на НАСА.

Войтек е обединила усилията на 16 екипа астрономи, астрофизици, климатолози и планетолози, които съвместно се опитват да изработят определение за това, къде може да съществува живот, как може да изглежда той и как можем да го забележим от Космоса. Очаква се това определение да задоволява всички страни.


Една от новостите на програмата NExSS е това, че в нейните рамки широко участие ще вземат климатолози, които днес работят над адаптацията на вече съществуващите климатични модели на Земята за работа с екзопланети.

Първоначално тези модификации ще бъдат прости – учените просто ще добавят възможност да се променят броят дни в годината, продължителността на денонощието и прочие прости параметри за моделиране, но с времето ще ги адаптират за работа с всяка камениста екзопланета, а не само с „двойници“ на Земята.

Тези модели и принципи на търсете на извънземен живот ще бъдат подготвени към 2018 или 2020 година, когато в Космоса ще бъдат изпратени телескопите TESS и „Джеймс Уеб“ – наследниците на „Кеплер“ и „Хъбъл“.

Мощността на тези обсерватории ще бъде достатъчна, както се надяват изследователите, за да надникнат в атмосферата на далечни планети и да получат пълноценни снимки.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

ИЗВЪНЗЕМНИ ИЗПРАТИЛИ ТОПКА С БИОЛОГИЧЕН МАТЕРИАЛ НА ЗЕМЯТА?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.