НАСА ще ни предупреди за астероиден апокалипсис пет дни преди края на света

астероид

Астрономите и програмистите на НАСА са създали система за ранно предупреждение за „астероидно нападение“, която може почти гарантирано да открие всеки астероид, приближаващ се на опасно близко разстояние, и това може да стане пет дни преди неговото идване, съобщава Universe Today.

В последните няколко десетилетия учените от цял свят активно следят за околоземни астероиди и провеждат своеобразно космическо преброяване в опит да разберат, доколко те са опасни за човечеството. Астероидите в околоземна орбита са толкова много, че астрономите се принудили да създадат специални скали за оценка на това, колко вероятно е падането им на Земята.

Независимо от всичко това и гигантските астероиди, открити в последните години чрез наземни телескопи и инфрачервената орбитална обсерватория WISE, много големи астероиди и безкрайно множество обекти с размерите на Челябинския метеорит, остават така и неоткрити от човечеството.

Както съобщи НАСА още през 2011 година при първото представяне на каталога NEOWISE, днес са известни едва пет хиляди астероида с големина около сто метра, докато общата им численост се оценява на няколко десетки хиляди. Броят на по-малките обекти в пределите на Астероидния пояс може да е повече и да достига милион.

Поради тази причина НАСА, Роскосмос и другите космически агенции активно разработват системи за откриване на астероиди преди сближаването им със Земята и се замислят за създаването на средства за „космическа отбрана“.

Първи продукт от такъв род е системата Scout, разработена от НАСА и успешно тествана в края на октомври и началото на ноември. Използвайки автоматичния телескоп PAN-STARRS, тя е успяла да открие астероида 2016 UR36 пет дни преди сближаването му с нашата планета и да изчисли неговия диаметър – между 5 и 25 метра, както и да определи разстоянието, на което той ще се приближи – около 1,3 дистанции между Луната и Земята.

Пет дни може да изглеждат прекалено малко и недостатъчно дори за изпращане на мисия с Брус Уилис към потенциално опасния астероид, но по-рано учените успяваха да виждат подобни космически обекти едва няколко часа преди падането им на Земята. За пет дни поне може да се оценят последствията от падането и да се вземат съответни мерки по спасяването на жителите в зоната, където се очаква падането.

През 2018 година НАСА ще изведе на орбита цял рояк микроспътници NEA Scout, които ще помогнат да се попълнят пропуските в познанията за астероиди, подобни на Челябинския. Когато такъв обект се приближи към Земята, една от сондите ще се приближава към него, ще прави детайлни снимки на неговата повърхност, а също ще изучава структурата на недрата и химичния му състав. Пък дай Боже да се опазим.

инфо: drevnite.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.