Новият слаб пол ли са мъжете?

пол

Слабият пол ли са мъжете? Хиляди години се е смятало, че мъжете са силният пол, а жените – слабият. Дори и днес малцина подлагат тази аксиома на съмнение.

Писателката и изследователка Анджела Сейни в новата си книга INFERIOR: How Science Got Women Wrong се е амбицирала да докаже, че за равенство между половете не може да става и дума. Просто защото жените са по-силни и по-съвършени от мъжете. Основните й тези бяха публикувани в „Дейли мейл“.

„Често мислим за мъжете като за по-силни“, пише авторката и сама припомня факти, които не могат да бъдат оборени. Мъжете са по-високи средно с 15 см по-високи от жените, имат по-висока плътност на костите, по-голяма маса, по-силни сухожилия. Всичко това е така, но силата има различни измерения, припомня Анджела Сейни.

Когато става въпрос за основния инстинкт – за оцеляване, женският организъм се справя по-добре, пояснява тя. Авторката вижда женското превъзходство именно така – в способността да преодоляваш, да се справяш с трудности и в крайна сметка да оцеляваш по-добре. Още в майчината утроба превъзходството на момичетата над момчетата вече е факт. Учени от университета в Аделаида, Австралия, установиха, че реакцията на майчината плацента зависи от пола на бебето. Мъжките ембриони растат по-бързо и повече и това увеличава налягането върху плацентата и може да доведе до повишаване на кръвното наляга не на майката и недостатъчно хранена на плода. При женските ембриони плацентата има повече сили за съхранение на бременността и повишаване на имунитета на плода. Неонатологън проф. Джон Лоун от Лондон обръща внимание, че при мъжките ембриони има повече преждевременни раждания и по-голям риск за мъжките бебета.

Недоносените момчета са с 14 повече от момичетата. Това най-често е така заради неспособността на плацентата да осигури на момчетата достатъчно храна за плода, пише БГНЕС. Смъртността в постнаталния период при момчетата е по-голяма с 10% посочи той.

При мъжете е заложено да бъдат жилави и силни, но емоционално те са крехки. При малките представители на „силния пол“ организмът произвежда повече хормони на стреса като реакция на дочут плач.

С израстването нещата не се променят особено. При провеждане на тест за реакция на кратки филмчета, разделени по категории – смешни, стимулиращи, трогателни, радостни, мъжете реагират по-силно на всички групи. Те обаче реагират два пъти по-интензивно от жените на филмчета от категорията „трогателни“.

Дали обаче мъжете не са по-умни. Споровете за това се водят от години. Жените по-често получават по-високи резултати при тестове за интелигентност, т. нар. IQ- тестове. Най-впечатляващият резултат в света е показала американската писателка Мерилин вос Савант, която има 228 точки. Тя е вписана през 1985 г. в Книгата на рекордите на Гинес с най-високо IQ в света в продължение на пет последователни години. За сравнение, според някои данни Айнщайн е имал резултат между 160 и 190.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.