Нов японски супервулкан застрашава цялата планета

вулкан

Супервулканите са нещо страшно. Те не са като другите вулкани. Когато огромната маса от лава тръгне нагоре и изскочи на повърхността, най-често се стига до промени на цялата планета.

Такива промени има, след като няколко пъти супервулкани са изригвали на Земята. Националният парк „Йелоустоун“ в САЩ е най-популярното място, където могат да се видят последици от такова изригване. Друг известен супервулкан лежи под Неапол в Италия.

Наскоро обаче, учените откриха друг супервулкан, разположен под океана край южната част на Япония.

Според публикувано изследване в Nature Scientific Reports, огромен купол от лава се разширява в областта на Кикай, където е открита калдера (вулканично образувание, получено при сриване на кратера навътре в самия него), което е само на около 50-60 км южно от Кюшу – най-южния остров на Япония.

Вулканичният купол е широк около 9.5 км. Той е предизвикал покачване на морското дъно с около 600 метра и под него има повече от 31 кубически километра лава. Върхът на този купол лежи само на 98 метра под океанските вълни.

Засега сам по себе си куполът не е проблем, а напрежението натрупващо се под него. Според публикацията, ако супервулканът изригне, има опасност да загинат около 100 милиона души.

Вулканът Кикай е избухвал и преди. Според японски вулканолози има достатъчно доказателства за изригването на 500 кубически километра магма преди около 7000 години.

Има доказателства и за друго супер-изригване преди около 95 000 години. И за друго, преди още около 140 000 години.

Според японският вулканолог Йошиуки Тацуми има около един процентен шанс за „катастрофално“ изригване на Кикай в рамките на следващите 100 години.

Три проучвания са направили сонарни, подводни и сеизмични карти на мястото, за да стане по-ясно това, което се случва надолу.

„Куполът от натрупваща се лава е химически различен от тази останала от предишното супер-изригване преди 7300 години, което предполага, че се е развила нова система за натрупване на магма“, каза Татсуми пред Ню Йорк Таймс.

Това означава, че супервулканът е открил нов и различен източник на магма.

„Тази дейност на супервулкана се разглежда като етап на подготовка за следващото супер-изригване“, каза Татсуми.

Сред доказателствата за това са и активните хидротермални извори и гъстите потоци от газове, които излизат от морското дъно.

Наличието на купол от лава трябва да се възприеме като предупреждение и знак, не като присъда, според японските учени. Но ако все пак супервулканът се събуди, изригването на огромни количества лава, на пара и газ ще имат сериозен ефект върху целия глобален климат. Температурите ще се повишат с няколко градуса. Земеделието ще се срине, времето ще полудее на цялата планета.

Учените сега се опитват да разберат повече за това, точно колко далече сме от тази ужасна съдба.

Ново проучване, включващо сеизмични и електромагнитни сензори, ще се съчетае с подводни роботи, за да се изясни точно каква е формата на калдерата – и по този начин да се разбере каква е силата на супервулкана. Изследователите също така се надяват да оформят точната картина на подземния резервоар с магма на дълбочина до около 30 км.

Въз основа на тези резултати, те се надяват да имат по-точни очаквания за евентуалното следващо изригване.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Вулканичната светкавица – какво е това?

Някои от най-ужасните вулканични изригвания

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donete] по-долу. Благодарим Ви!

Става ли супер вулканът Йелоустоун по-неспокоен?

Супервулкан в Италия може да унищожи Европа

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.